Дайте повече свобода на църквата, призова папа Франциск, който пристигна в Куба. На летището в Хавана той бе посрещнат от президента Раул Кастро.

Светият отец, който изигра ключова роля за размразяване на връзките между Вашингтон и Хавана, заяви, че двете държави трябва да разширяват започнатото сътрудничество и посочи, че "отношенията между САЩ и Куба могат да са пример за помирение и за целия свят".

Хиляди приветстваха папата по улиците на Хавана.

Кубинският лидер благодари сърдечно на главата на Римокатолическата църква за приноса във възраждането на сътрудничеството между Америка и Острова на свободата.

Децата се радваха на височайшата визите.

Папа Франциск изтъкна, че очаква кубинското правителство да даде повече свобода на изявите на католиците.

През 2015, се честват 80 години от установяването на дипломатическите отношения между Куба и Светия Престол, посочи още той в словото си на летището.

Светият отец с радост поздравяваше кубинците.

"Божественото провидение ми позволи днес да дойда в тази обична нация, следвайки незаличимите следи на пътя, отворен от паметните апостолически визити на този Остров от моите двама предшественици, свети Йоан-Павел II и Бенедикт XVI. Знам, че спомена за тях поражда у народа и властите на Куба чувствата на благодарност и обич. Днес, нека подновим тези връзки на сътрудничество и приятелство, за да може църквата да продължи да придружава и окуражава кубинския народ в неговите надежди и тревоги, със свобода и с необходимите средства и пространства, за да занесе известието за Царството Божие до екзистенциалните периферии на обществото.От географска гледна точка, Куба е архипелаг, гледащ към всички посоки, с една изключителна стойност на „ключ“ между севера и юга, изтока и запада. Нейното естествено призвание е да бъде място на срещи за всички народи, за да се открият като приятели, както мечтаеше Хосе Марти: „отвъд езиковите пречки и морските бариери“. Същото това желание бе и на свети Йоан-Павел II, с неговия пламенен апел „Куба да се отвори с всичките си прекрасни възможности за света и света да се отвори за Куба“ (21 януари 1998)", изтъкна папа Франциск.

По пътя от летището той бе приветстван от стотици хиляди граждани. Светият отец ще остане в Куба 4 дни. Очаква се на престоящата меса да присъстват милиони кубинци. Католическият пастир ще се срещне и с Фидел Кастро, който както е известно е завършил католическо училище на йезуитите в Куба.

След визитата в Острова на свободата Франциск ще се отправи към Ню Йорк, където ще произнесе реч пред сесията на Общото събрание на ООН.

Вятърът за пореден път се пошегува с папа Франциск на слизане от самолета.