Скоро всички ние ще сме мигранти, казва Вивиан Уестууд, една от най-известните британски модни дизайнерки и зелена активистка. В интервю за „Гардиън“ Уестууд, която в момента представя документалния филм за създаването на „Грийнпийс“ – „Как да променим света“, минава през серия от теми – от климата, през Джулиан Асандж, та до наболелия въпрос с бежанската криза.

Когато дизайнерката се появява за интервюто, разказва журналистката Ребека Никълсън, е по-слаба от очакваното – и с по-тих от гласа, който Никълсън си е представяла, казва, че няма много време, тъй като ѝ предстои среща с Джулиан. Но едва чак след като споменава посолството, става ясно, че говори за Джулиан Асандж, основателят на „Уикилийкс“, който в момента е получил убежище в Еквадорското посолство в Лондон.

Вивиан Уестууд го нарича герой – и казва, че се познават от години, когато той я поканил на рождения си ден. Днес тя го посещава в посолството веднъж месечно.

„Разбира се, че е герой – казва дизайнерката. – Той издигна цяла библиотека на истината и е истинска спънка за официалната власт, през цялото време. Сега вестниците трябва да бъдат много, много по-достоверни. Това е много позитивно.“

Никълсън е получила съвет от секретарката на Уестууд да говори силно и към нея, защото дизайнерката малко оглушава. Основният призив обаче е бил да я държи в темата и да не я прекъсва. Въпреки него обаче журналистката опитва да продължи темата и да попречи на Уестууд да я смени.

Но това не се случва – тя завива от това как вестниците лъжат, към мигрантската криза, към климатичните бежанци и към това как цялата финансова система е „военна икономика“.

„Просто разберете, това е проблем за мен – казва Уестууд, връщайки се към това, че медиите са за пропаганда. – Както и да е, схванахте идеята. Само се надявам, че хората ще разберат, че климатичните промени са на прага ни, те са вече тук и скоро всички ние ще сме мигранти. Това е перспектива, което може би все още бихме могли да спрем.“

В друг момент от разговора Вивиан Уестууд казва, че според нея младите днес са по-малко политични, отколкото са били преди. Скоро след това се оказва, че интервюто е към края си – асистентката на дизайнерката се изправя и отваря вратата на офиса и въпреки първоначалното схващане на журналистката, че очаква Уестууд, всъщност тя трябва да си тръгне.

Но когато си взема чантата, готова за сбогуване, зелената активистка заявява:

„Но нека кажа още нещо, което да добавите. Може и да не е най-големият проблем за момента, но един ден, мисля, ще стане. Тези неща са много важни – мигрантите, изменението на климата. Причината те да не се смятат за толкова значими е, че хората по света приемат, че така или иначе се случват. Абсорбират ги, интернализират ги, така е устроен светът“.

Площад Славейков