„Ние вървим към война. Историята на 30-те години на миналия век се повтаря. Имахме срив на борсите, Голяма депресия, валутни войни, търговски войни сега сме свидетели на бежански поток, хора , които бягат от войни, заливат бреговете на Европа. Една голяма терористична атака в Западния свят може да отприщи желание за отмъщение сред обществото, което да доведе до катастрофа. Ако такъв атентат се случи, хората може да започнат да слагат „жълти значки“ на всекиго“, анализира американският експерт Джералд Селенте. Той прави паралел със ситуацията преди Втората световна война и вещае нова световна война, пише "Дейли експрес", цитиран от "Фокус".

Унгарският журналист Пинтър Бенс пък припомня обстановката преди Първата световна война и също смята, че ситуацията в момента на Стария континент е взривоопасна, пише изданието.

На този фон днес в Брюксел на извънредна среща се събират лидерите на Европейския съюз, за да се опитат да намерят решение на кризата с бежанците. Вчера бе взето решение за разселване на мигранти, но то категорично не се приема от Унгария, Словакия, Румъния и Чехия. България подкрепи мярката и трябва да приеме нови 862 души, избягали от войните в Близкия изток.

Късно снощи американският президент Барак Обама призова европейските нации да поемат своя справедлив дял от бежанците. Той разговаря по телефона с канцлерката Ангела Меркел. Двамата лидери са се съгласили, че е необходимо общоевропейско решение на кризата с мигрантите, като всяка страна-членка на ЕС поеме своя справедлив дял бежанци, се казва в съобщение на техните пресслужби.