Русия подготвя две нови бази по крайбрежието на Сирия, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Това става ясно от предоставени на изданието сателитни снимки. Те са направени в средата на весеца и са получени от групата "Джейнс интелиджънс ривю".

На снимките се виждат две площадки в процес на разширяване.

Според "Джейнс интелиджънс ривю" там вече имало 4 многоцелеви изтребителя "Су-30", 12 бойни самолета "Су-25", 7 бойни хеликоптера "Ми-24", както и една артилерийска батарея.

Една от сателитните снимки, публикувани в "Джейнс интелиджънс ривю"

Досега руското военно присъствие в Сирия бе ограничено в една военновъздушна база южно от най-голямото сирийско пристанище Латакия. Москва изпрати там наскоро бойни самолета. Оттам излитат руски безпилотни разузнавателни самолети, твърдят американски служители от Пентагона. Русия е изпратила в Сирия още танкове, системи за противновъздушна отбрана, бронетранспортьори и сглобяеми жилища за около 2000 души, твърдят те.

На около 100 км от Латакия, в пристанището Тартус, се намира единствената руска военноморска база в Средиземно море.

На новите снимки се вижда изграждането на оръжеен склад и военен обект северно от Латакия, което предполага, че Русия се готви да разположи войски на двете места. На тях се вижда строежът на нови сгради, както и нови палатки като онези, които руските военни части обикновено използват.

Мнозина вярват, че сирийският президент Башар Асад ще потърси убежище в Латакия - политическа крепост на неговото алауитско шиитско малцинство, ако столицата Дамаск падне в ръцете на противниците на режима, пише "Уолстрийт джърнъл".

Дмитрий Песков - говорителят на руския президент Путин, отказа да коментира съобщенията за строящи се в Сирия две нови руски военни бази, предаде ТАСС. Той изтъкна, че цялата информация по този въпрос вече е дадена от Министерството на отбраната.

Оценката на американските военни е, че броят и типът самолети, които Русия е изпратила в Сирия, съответстват на цели за защита на руските части там, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от АФП. Той допълни пред журналисти, че в зависимост от дългосрочните решения на Русия присъствието на нейни самолети в Сирия може да повдигне някои въпроси за намеренията на Москва. Според него подкрепата на Москва за Башар Асад само привлича в арабската република още бойци от цял свят, искащи той да бъде свален.