Сергей Пугачов, известен като "Банкерът на Путин", заяви вчера, че съди Русия за 12 000 000 000 долара компенсация - за унищожението на бизнес-империята му, след като изпада в немилост пред президента.

Пугачов твърди, че е притежавал някога 15 милиарда долара, и заявява пред Ройтерс, че съюзниците на Путин го преследват по съдилища из Европа с фалшифи обвинения за измама, добавяйки, че се страхува за живота си.

"Те отчуждиха активите ми", казва 52-годишният бизнесмен пред агенцията в Париж.

Адвокатите му казват, че са му останали скромните 70 милиона долара.

Пугачов описва своя случай като "огледален" на унищожетието на ЮКОС, някогашният най-голям производител на петрол в Русия, собственост на Михаил Ходорковски, който също избяга в чужбина след конфликт с Путин.

Пугачов се надява неговият случай да се чуе пред Постоянния арбитражен съд в Хага, която нареди на Русия миналата година да плати 50 милиарда на бивши акционери в ЮКОС за отчуждаването на основните активи на компанията.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че няма да коментира иска за 12 милиарда, но че са започнали официални разследвания. 

Русия иска да арестува Пугачов за измама и незаконно присвояване на активи, обвинения, които той отрича. Според Песков, разследванията нямат нищо общо с отношенията между Пугачов и Путин.

"Акции по разследване или издирване, разбира се, нямат връзка със това дали е имало приятелски или неприятелско отношения", каза Песков.