Издигането на Делян Пеевски за евродепутат е опит той да бъде спасен – това е версията на бившия зам.-председател на ДПС Осман Октай. Пред Нова тв той определи Пеевски като един от многото посредници между улицата и властта в годините на прехода. Проблемът му сега бил, че вече е осветен.

Сега толкова спешно майка му прехвърля медиите, искат да прехвърлят проблема от вътрешен български да го направят европейски и така да го спасят“, каза Октай без да уточни за физическо, политическо или икономическо спасяване става дума.

Осман Октай припомни как КТБ се дистанцира от медиите, а сега и семейството се опитва да се дистанцира и „прехвърля на подставени лица“ собствеността върху Нова българска медийна група.

Бившият заместник на Доган е убеден, че Пеевски не само ще бъде включен в листата, но и ще бъде избран за евродепутат.

Вчера друг бивш висш кадър на ДПС също изказа позиция, че Пеевски сам е решил и никой не може да го спре да стане евродепутат.

"Ако той не беше съгласен с тази номинация, можеше да излезе и да каже: Момчета, спирайте, аз не искам", каза Дикме пред бТВ.

Той разкри още, че в ДПС всички са наясно кой е силният човек и че председателят Лютви Местан иска среща с Делян Пеевски, докато Пеевски по всяко време влизал без предупреждение в кабинета на лидера.

"Пеевски е изключително силен. Той е по-силен в сферата на правосъдието от министъра на правосъдието", каза още Дикме.

Според него избирателите на ДПС гласуват просто за партията и не се интересуват от това кои са имената в листите. Те биха подкрепили Делян Пеевски на първо място, Волен Сидеров на второ, стига на трето ясто да има човек с турско име.

И Октай, и Дикме са на мнение, че номинирането на Пеевски е демонстрация на Ахмед Доган.

Той казва „Каквото и да казват, аз решавам“, коментира Осман Октай.

Той очаквал номинацията за Пеевски да дойде не от сараите, а от новата партия, „която създават – България без цензура“, но понеже не били сигурни, че тази партия ще се класира, затова играели на сигурно с листата на ДПС.