Необходим е нов подход за развитие на цялото човечество, нови източници на средства, по-широки партньорство.

Това заяви в изказването си на конференция в Института за Земята към Колумбийския университет в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде БГНЕС.

"Това е историческа година за новия дневен ред за устойчиво развитие и за решаване на проблема с климатичните промени. Едното не е възможно без другото и затова трябва да работим и за двете. За тази цел трябва да изградим нови партньорства за иновации и социално приобщаване. Трябва да дадем на правителствата всички необходими инструменти, политически ориентири, норми, стандарти и способности, да мобилизираме цялото човечество, като работим с гражданското общество, с частния сектор и най-вече с младите мъже и жени. Това изисква нов подход към развитието. Не милостиня, а да се развиваме всички заедно, цялото човечество. Трябва да мобилизираме нови източници на средства, по-широки партньорства, чрез които да работим за осъществяването на всички нови цели”, каза Бокова.

Тя бе сред основните лектори на международната конференция за устойчивото развитие под надслов "Първи стъпки в прилагането на целите за устойчиво развитие”.

Икономистът Джефри Сакс - директорът на Института, изтъкна колективната отговорност за превръщането на новия световен дневен ред за устойчиво развитие в реалност.

„Не някой отделен човек, а всички ние сме отговорни за това“, каза американският професор.

Сред участниците в конференцията бяха президентката на Либерия Елън Джонсън Сърлийф, бившата президентка на Ирландия Мери Робинсън, заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон и Амина Мохамед - специален съветник на генералния секретар на ООН по въпросите на развитието след 2015 г.

Там бяха също представители на частния сектор, академичните среди, гражданското общество и студенти от най-добрите университети в света взеха участие в събитието. То се проведе два дни преди срещата на високо равнище на ООН, на която ще се вземат решения за реализиране на Целите на ООН за устойчиво развитие.