Италиански археолози смятат, че е много вероятно да са открили останките на знаменитата Мона Лиза, увековечцена в едноименната картина на Леонардо да Винчи, предаде ТАСС.

Предполага се, че "Мона Лиза" е нарисувана между 1503 и 1506 г.
Възможно е Леонардо да Винчи да я е довършвал до 1517 г.
Снимка Уикипедия

Те не могли да определят с точност принадлежността им, тъй като съвременните технологии не позволяват да се сравни ДНК на тези останки с образците, взети от децата на Мона Лиза. Специалистите обаче съжаляват по друга причина.

"Мечтаехме на намерим череп и да възстановим лицето. Но нямахме късмет, какво да се прави", споделя Дрорджо Групиони, професор по антропология от университета в Болоня.

"Не можем да кажем с пълна увереност, че останките, които изследвахме, принадлежат на Мона Лиза. Но вероятността е много голяма", отбелязва идторикът Силвано Винченти. Именно по негова инициатива преди години започна издирването на гроба на Джокондата.

През 2011 г. учени отвориха гробницата под запуснатия някогашен манастир "Света Урсула" във Флоренция. Според църковните документи именно там е била погребана Лиза Герардини (1479-1542 или 1551) - съпругата на местния търговец Франческо дел Джокондо, който поръчал на Леонардо да Винчи да нарисува нейния портрет.

По време на разкопките бяха открити останките на 12 души. Авализите показаха, че 11 от тях са живели преди Лиза Герардини. И само костите в един от гробовете се оказаха от средата на XVI век, когато тя умира. Напълно са съхранени само бедрената кост и големия пищял. Специалистите така и не успяха да открият черепа.

През 2013 г. бме отворена семейната гробница на семейство Герардини, където са погребани децата на Мона Лиза. Откритите там кости обаче бяха сериозно пострадали от наводнение през 1966 г. По тази причина използването на ДНК от тях за анализ при съвременните научни методи бе невъзможно.

Все пак учените се надяват в бъдеще методите да бъдат усъвършевствани и те да могатт да проучат ДНК.