Папа Франциск бе посрещнат триумфално в Ню Йорк. Още на летище "Кенеди", където той кацна с хеликоптер от Вашингтон, се бяха събрали десетки хиляди души.

Десетки хиляди очакваха светия отец на летището.

Светият отец се ръкува с хората и благослови няколко дечица.

Хората на 5-о авеню носеха и бебета с надежда папата да ги благослови.

Истинско триумфално обаче бе посрещането в Манхатън.

Радост се виждаше по лицата на хората.

Най-прочутото в света 5-о авеню изцяло бе затворено, за да премине през него кортежа на главата на Римокатолическата църква.

Целият район в центъра на Манхатън бе отцепен от тежковъоръжени полицаи.

От двете страни на булеварда се бяха събрали стотици хиляди души. Те викаха възгласи в прослава на папата. Всички бяха в еуфорично настроение.

Духовният пастир на католиците отслужи литургия в прочутата катедрала "Свети Патрик", която е на 5-о авеню.

Главата на Римокатолическата църква отслужи литургия в "Свети Патрик".

Преди да започне проповедта си, папата изрази близостта си до вярващите мюсюлмани, засегнати от трагедията в Мека, по време на ежегодното им поклонение, при което загинаха над 700 души, а над 800 ранени. Той припомни и скандала с педофилията, който разтърси църква в САЩ.  Франциск изтъкна, че братята и сестрите са били принудени да страдат и за това, че трябва да "понесат срама на тези, които нараниха и скандализираха Църквата в най-уязвимите нейните членове... ". Накрая ховният пастир поздрави жените, отдали се на богослужение. 

"Какво би била Църквата без вас? Вие сте силни жени и истински бойци с дух на смелост, който ви поставя в предните редици на възвестяващите Евангелието. На вас, богопосветени жени, сестри и майки на този народ, искам да кажа благодаря, да изразя огромната си благодарност към вас ... и да ви кажа, колко много ви обичам", развълнувано каза папата.

Днес той ще произнесе историческа реч пред участниците в сесията на Общото събрание на ООН.

А привечер ще отслужи меса на кота 0. Както е известно на това място се издигаха двата небостъргача на Световния търговски център. Те бяха сринати до основи при атентата на 11 септември 2001 г., при който загинаха около 3000 души.