Близо три милиона (2,8 млн.) са автомобилите на групата Volkswagen с манипулирани данни за вредните емисии само в родината на гиганта Германия, съобщи транспортния министър на страната Александър Добринд. Общата цифра е над 11 милиона в цял свят, а в Америка, откъдето тръгна автномобилният скандал на века, 482 000.

И днес "Дизелгейт" продължи да бушува с огромна сила. Заради незаконен софтуер, който мами тестовете и снижава реалните стойности за вредни емисии в пъти по-малко, производител №1 в света е заплашен от глоби в размер на десетки милиарди евро. Валят граждански искове - по цял свят.

Акция на "Грийнпийс". VW - като Пинокио. А надписът гласи "Стига вече лъжи".

Сред возилата с дизелови мотори с измамния софтуер са и тези от лекотоварната гама - бусове и "баничарки". Което още повече утежнява положението на VW.

Днес до края на деня се очакваше концернът да обяви нов шеф, който да замести подалия оставка Мартин Винтеркорн. Почти сигурно това е босът на Porsche Матиас Мюлер. Автомобилният холдинг Porsche e мажоритарен собственик на VW Group с 51 процента дял. 20 на сто държи провинцията Долна Саксония, 17% - "Катар Холдинг", а останалите 12 процента се притежават от по-малки акционери.

Очаква се от борда на директорите да бъдат уволнени Улрих Хакенберг и Волфганг Хац, отговорни за изследванията и развитието в марките Audi и Porsche. Двамата са сред топ инженерите във VW Group. Босът за концерна за САЩ - Майкъл Хорн, също е нарочен за гонене.

Матиас Мюлер зад волана на обновеното тази есен Porsche 911.

Това е Volkswagen Group

* Volkswagen държи с осемте си марки 13 процента дял от продажбите на пътнически автомобили в цял свят. 

* Всеки ден VW произвежда 41 000 коли.

* През миналата година концернът е пласирал 10,1 милиона возила. 

* За 2014 г. преходите са 202 милиарда евро. Печалбата след данъците е 11,1 млрд. 

* VW има 119 завода по цял свят.

* Общият брой на служителите на компанията е 592 586. 

* Групата Volkswagen включва следните марки: VW, Audi, Bentley, Bugatti, Skoda, SEAT, Porsche и Lamborghini.