Генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков е уведумил България за невъзможността българските истребители МиГ-29 да бъдат ремонтирани в Полша. В писмо до председателя на парламентарната комисия по отбрана Михо Михов той е подчертал, че "руската страна не е предоставяла на Полша лицензии и актуална техническа документация по изпълнението на ремонтните дейности по двигателите на самолетите", съобщава ТАСС.

"Ако бъде направен ремонт от този вид, то "МиГ" ще прекрати по-нататъшното изпълнение на договора за поддръжка и експлоатация на самолетите", се казва в писмото.

Освен това Полша нямала право да използва резервни части за руските самолети за доставка в други държави.

Руската корпорация уточнява и че стойността на ремонта на всеки от 14-те двигателя, изпълнен от руски специалисти, струва  €1 050 650.

В края на август министърът на отбраната Николай Ненчев и вицепремиерът на Полша Томаш Шемоняк подписаха споразумение, според което догодина трябва да бъдат ремонтирани двигатели и друго оборудване на 6 самолета МиГ-29 от българските ВВС. Тогава Ненчев подчерта, че стойността на ремонтите в Полша ще е с 30% по-ниска от офертата на руската компания.

Новото писмо от руския самолетостроител вече е препратено в българското министерство на отбраната и се очаква да бъде обсъдено в парламентарната комисия по отбрана на 2 октомври, уточнява ТАСС.