Правото на убежище е основно човешко право. Решението на бежанската криза е в общоевропейско решение. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с българската общност в Ню Йорк в сградата на Генералното консулство, съобщи БГНЕС.

„Всяка държава членка би следвало да има гореща точка", добави президентът. "Не може само да прехвърляме топката от един на друг. Трябва единство за справяне с бежанската криза", посочи Плевнелиев.

"България е единствената държава, която спазва правилата - не затваряме и не отваряме граници, жп гари, не превозваме хора без документи, всеки, който влезе в България, бива регистриран", продължи държавният глава.

Росен Плевнелиев призова сънародниците ни зад океана да гласуват на референдума на 25 октомври и отново изрази съжаление, че Народното събрание е отхвърлило два от предложените от него три въпроса за референдум.

По време на срещата на президента с българската общност беше направено и предложението летището в София от "Враждебна" да се прекръсти на "Левски".

От своя страна посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова каза, че САЩ ще има възможност гласоподаватели да упражнят правото си в 41 секции, които досега е ясно, че ще бъдат открити на 25 октомври, но не изключи възможността те да станат и повече.