Квотният принцип за разпределение на бежанците в ЕС няма да бъде успешен, смята вицепрезидентът Маргарита Попова.

"Не е човешко да се връщат хора, които имат право на статут на бежанци. Солидарността обаче не означава само да обещаем, че ще приемем някакъв брой хора, а реална помощ. Представете си само момента, в който България например трябва да приеме 1000 или 2000 души, но те кажат, че не желаят да останат на наша територия, а искат да пребивават в друга държава. Така този квотен принцип рухва от самосебе си", коментира Попова, която изнесе лекция пред студенти от Великотърновския университет, предаде радио "Дарик".

Чакат ни сложни месеци и дори години на трудни решения и лишения, за да се помогне на цели региони в отделни континенти, за да тръгнат към порядък и спокойствие, за да се въдвори ред, заяви тя.

„Международната общност трябва да се намеси и да се спрат военните конфликти. Да се седне на масата на преговорите и да се пресекат всички бушуващи конфликти, което не е лесно и може да отнеме месеци и дори години. Там, където се прави опит за налагане на демокрация с насилие, по предварително определени рамки, приети единствено и само за правилни без съобразяване с националните интереси и култура на отделни нации, със степента на икономическо и социално развитие, с начина на възприемане на демократични принципи, със злото корупция, не може да се случи нещо добро”, заяви вицепрезидентът.