Не е лесно да се каже защо светът е в краката му. Дейв Грол - някога просто тъмнокосото момче зад барабаните на "Нирвана", нито е китарен бог като Сатриани, нито композитор като Дезмънд Чайлд и в никой случай не е певец от ранга на Робърт Плант. Ама то и придобилият култов статус чрез самоубийството си Кърт Кобейн не беше...

Грол прилича на Реймънд от онзи сериал - просто всички го обичат. Може би защото няма нищо общо с хероиновата начумерена интровертност на Кобейн. Който, каквото и да си говорим, изстреля китариста и певец, пардон... барабанииста си дотолкова, че да му знаят името.

Останалото обаче си е заслуга на Дейв. Всъщност Грол от китарист (на младини) се превъплъщава в барабанист на "Нирвана", а не обратното, както може би си мислите. След трагичния край на Кобейн през 1994 г. просто намира сили да продължи на китарата, докато на други като вдовицата Кортни Лав забогатяването от наследството буквално им се отразява съсипващо. Основава "Фу файтърс" още същата година - 1994-а и то пак в този пусти Сиатъл.

По неизвестни причини "Фу файтърс" като че не е много популярна в България - факт, че и още не е идвала. Затова пък останалата част от света компенсира. Обърнете внимание на броя гледания на Pretender от 2007 г. Подбрахме я случайно.

Грол е точно толкова позитивен, колкото харесват американците, точно толкова щур и неостаряващ, колкото искат мадамите, открит с феновете и точно такъв рок простак, колкото е нужно, за да те уважават "старите" легенди в бранша.

Ето едно "инстаграмче" отскоро.

Нещо като Бийвъс и Бътхед, само че без да е тъп. Макар и роден през 1969-а, на концертите си избухва точно като някогашната школа, преди всичко в този бизнес да стане просто милиони, гелосани еднодневки, калкулатори и реклама.

Все пак не е лошо постижение за едно момче от Охайо да свири с Пол Макартни, Дейвид Бауи, Иги Поп, Слаш, Том Пети, Леми. Да въведе самите "Куин" в Залата на славата и да е водещ на "Грами"-тата.

Дейв буквално се мята презглава във всякакви благотворителни и позитивни инициативи, в които е възможно. През 2009 г. става лице на кампания на Би Би Си против наркотиците.

"Никога не съм взимал кокаин, никога не съм взимал хероин, никога не съм взимал спийд. Виждал съм хората да умират. Не е лесно да си млад, но тези боклуци с нищо не го правят по-лесно", казва в интервю.

Има и още едно историческо постижение. През ноември 2002 г. измества... себе си на върха на класацията Billboard Modern Rock. Тогава You Know You're Right на "Нирвана" отстъпва на... All My Life на "Фу Файтърс"

Също така не е лошо постижение за едно момче от Охайо да му свирят Роджър Тейлър ("Куин") и Джон Пол Джоунс ("Лед Зепелин") "на ушенце". Особено вторият, който дори не иска да свири със собствената си легендарна група...

А ако се чудите защо "главният герой" е седнал, отговорът е - в поредната идиотщина на Дейв. Просто на 12 юни т.г. на концерт в Швеция си счупи крака. След което... просто го изнесоха с носилка на сцената и продължи.

Това бе още една от причините всички да обичат Рейм... пардон Дейв, макар и окуцял.

Грол днес има 11 "Грами", по 3 награди на Kerrang и MTV и неизброими други. Плюс 3 дъщери. Е, не е ли щастливец, кажете?