Ново държавно устройство, без да е ясно какво точно ще е то, разделяне на страната на 7 региона, нова Конституция и само 10 министри в правителството.

Това поиска бившият столичен кмет Стефан Софиянски в интервю пред бТВ.

Изявлението му бе крайно неясно, като в много от случаите имаше разминавания между думите му казани в началото на предаването и тези в края.

Така например  Софиянски заяви:

„В България трябват промени. България трябва вече да потърси ново държавно устройство в съзвучие със съвремието и членството ни в Европа - Нова Конституция, ново регионално деление, нови принципи на разпределение на бюджета, нови приоритети, нова система за избор на депутати. Не бих казал, че броят им е конфликтен, съпоставим е с други държави. Регионите трябва да са седем.”

Попитан обаче това озачава ли, че трябва да престанем да бъдем парламентарна република, бившият столичен кмет отговори напълно „по посока на Луната”:

„Смятам, че трябва регионализмът и патриотизмът да бъдат много силно вкарани в съзнанието на хората, за да потърсим повече енергия за развитието на държавата.”

Също така помолен да изреди кои са седемте региона, на които трябва да се раздели България каза следните: „Пиринска Македония, Тракия, Странджа-Сакар, те си имат специфика в поминъка, на север - Добруджа, Мизия и Златията.” Т.е. изброи шест. И в унисон с това добави:

„Когато казвам категорично за ново устройство и нова Конституция, включвам и новото регионално деление. Включвам директна изборност на регионалния управител, няма да имаме 30 областни управители с 60 заместници и т.н., ще имаме шест региона с избрани. Това води и до различен начин на финансиране. Паричните потоци, държавното финансиране, заедно с отговорностите и потока финансов се пренася към регионите, за да могат те да използват на местно ниво спецификата на стопанството и да я развият. България трябва да намали централизацията”.

Попитан дали това разделение означава, че иска да превъне България в Швейцария, Софиянски каза, че „България си има определена специфика. Можем да търсим аналози, но трябва да изходим от това, което е необходимо на страната”.

После заяви, че „Министерският съвет трябва да бъде не повече от 10 души, конституционно определени.”

Бившият столичен кмет коментира и твърдението на водещия на предаването „120 минути”, че някои кметове са превърнали градовете си във феодални владения, като категорично не се съгласи с него.

„Не искам да водя този спор, няма да имаме достатъчно аргументи да защитим една или друга теза, това са атаки без аргументи.”

А по отношение на съдебната реформа заяви, че „основният спор е кой кого да назначава”.

„Загуби се моментът на професионализма и на конкретиката, а просто един спор за квоти. Остана усещане за пазарлък”, добави Софиянски.