Първата от две години насам срещу между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин ще се състой днес в Ню Йорк. Двамата за последен път се видях през 2013 г. на форума на 20-те най-развити държави, който бе в Санкт Петербург. После миналата година те размениха на крак няколко думи по време на честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия и на икономически форум в Китай. 

Основна тема в разговорите днес на четири очи ще бъде Сирия. Президентите ще се видят след речите си пред Общото събрание на ООН. Предполага се, че диалогът между двамата ще продължи около час. Това ще се случи около полунощ българско време.

Освен Сирия без съмнение ще бъде обсъдено и положението в Украйна. В контекса на темата ще бъдат разменени и позициите на Кремъл и Белия дом по санкциите, наложени на Русия след анексирането на Крим.

Почти сигурно ще бъдат разменени мнения и за бежанската криза, заляла Европа. И от Кремъл и от Белия домправят уговорката, че темите на разговора зависят от времето.

Основната разлика в позициите на двете държави по решаването на кризата в Сирия и откриване на световен фронт срещу т.нар. Ислямска държава е за ролята на президента Башар Асад. Москва е твърдо той да остане президент на Сирия, докато Вашингтон смята, че Асад трябва да бъде отстранен от власт.

Целият свят очаква резултатите от срещата, защото напрежението през последните две години и противопоставянето между САЩ и Русия достигна върхови точки след падането на Берлинската стена. Отдавна вече се говори, че планетата живее в нов вид студена война. 

Очевидно днес може да се направи пробив към нормализиране на връзките. В този смисъл разговорите могат да бъдат наречени исторически. И постепенно пъзелът в световен мащаб да се подреди отново по мирен модел, а не войнстващ. И за двете държави благородният повод да спасят планетата от ислямските радикалисти е достатъчен, за да направят компромиси и да търсят разбирателство. Разбира се, ако искат.