Руският посланик във Варшава бе принуден да се отрече от обвиненията си, че Полша е допринесла за избухването на Втората световна война, предаде ТАСС.

В петък местната телевизия ТВН24 излъчи интервю със Сергей Андреев. То бе част от предаване, посветено на причините за Втората световна война. Дипломатът заявява, че през 30-те г. на ХХ век Полша многократно е блокирала създаването на коалиция срещу нацистка Германия.

"Съветските войски влязоха на територията на Западна Беларус и Западна Украйна тогава, когато съдбата на войната между Германия и Полша бе решена. По-рано стана известно, че Франция и Великобритания няма да дойдат на помощ на Полша. В онези условия бе необходимо да се гарантира сигурността на СССР", каза посланикът.

(В действителност СССР и Германия си поделят Полша по силата на тайно споразумение. То става известно като пакт "Молотов-Рибентроп" - б.р.)

Андреев възрази и срещу характеризирането на влизането на Червената армия в Полша на 17 септември 1939 г. като акт на агресия.

"До тази катастрофа през септември 1939 г. доведе политиката на Полша, защото през 30-те г. тя със своята политика мнокогратно блокира създаването на антихитлеристка коалиция. Вероятно Полша е отговорна за катастрофата", каза още посланикът.

Полското външно министерство привика днес посланика за обяснение. Появиха се слухове, че той може да бъде изгонен от страната.

По-късно Сергей Андреев се отрече пред журналисти от думите си:

"Аз казах, че вероятно не съвсем точно съм формулирал и това даде повод за неправилно интерпретиране. Аз не съм казвал, че Полша носи част от отговорността за избухването на Втората световна война. Ставаше дума за това, че политиката на полското правителство през 30-те г. на миналия век доведе Полша до катастрпофа."

И добави, че не е искал да оскърби никого, включително полския народ.