Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин започнаха срещата си на четири очи в сградата на ООН в Ню Йорк. Двамата се ръкуваха усмихнати, но не произнесоха и дума, докато фоторепортерите ги снимаха.

Журналистите ги засипваха с въпроси по време на фотосесията, но Обама и Путин издържаха без да си отворят устата за отговор. След като си стиснаха ръцете, президентите влязоха заедно в определената стая.

Както е известно лидерите ще разговарят за състоянието на двустранните отношения, ситуацията в Сирия, положението в Украйна, и ако им стигне времето, и по други въпроси. За височайшия диалог е отделен един час, но Обама и Путин евроятно ще говорят повече.

Очаква се да бъдат обменени мнения и за бежанската вълна в Европа, както и за наложените на Русия санкции, заради анексирането на Крим.

Това е първата среща на Обама и Путин от 2013 година насам. Миналата година те размениха само по няколко думи, разминавайки се по коридора на международни форуми във Франция и Китай.

От днешния диалог се очаква размразяване в отношенията между САЩ и Русия и евентуално взаймодйествие в битката срещу т.нар. Ислямска държава.