Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Президентът Барак Обама и руският лидер Владимир Путин публично сблъскаха в ООН позициите си за някои от най-сериозните кризи в света, като Обама подчерта, че намесата на Путин в Сирия и Украйна са еднакво вредни за международния ред и подлагат на риск глобалната стабилност“, писа „Вашингтон поуст“.

„Наблюдаваме ерозия на демократичните принципи и човешките права, които стоят в основата на ООН. Никъде другаде нашите ангажименти към световния ред не са подложени на по-сериозно изпитание, както в Сирия", подчерта президентът на САЩ в речта си, продължила точно 42 минути. Той обвини Русия, че залага на „диктатор, който избива десетки хиляди от собствения си народ, което не е международен проблем само на една държава“.

Аз ръководя най-добрата армия, която е съществувала някога в света. Няма да се поколебая да използвам сила, за да защитя нашата страна и съюзниците й. Днес обаче съм изправен пред вас и дълбоко вярвам, че ние, държавите в света, не можем да се върнем към старите подходи на конфликти и противопоставяне – не можем да гледаме назад“, посочи Обама.

Американският президент запази нападателния си тон, но накрая посочи, че САЩ са „готови да работят с всяка страна, включително с Русия и Иран, за да бъде сложен край на конфликта. Той обаче подчерта, че САЩ не смятат за правилно „статуквото на властта“ от преди войната, намеквайки с това, че бъдещето на Сирия трябва да бъде без Аасад.

Путин не можа да чуе речта на Обама, защото закъсня, посочи Си Ен Ен. В словото си от трибуната на Общото събрание на ООН той призова световната общност да подкрепи сирийския президент Башар Асад. Путин заяви, че Асад и „кюрдското опълчение“ са единствените, които се сражават срещу „Ислямска държава“, а не умерената опозиция, подкрепяна от Запада.

Путин предложи срещу джихадистите да бъде създадена международна коалиция по модела на антихитлеристката по време на Втората световна война.

Износът на революции, този път на т.нар. демократични, доведе до насилие и социално бедствие, вместо демократичен напредък“, заяви руският президент.

„Не мога да помогна на тези, които предизвикаха това положение, дали предполагате какво направихте?“, цитира Путин „Ню Йорк таймс“. „Политиката, основаваща се на самонадеяност и вярването в изключителността на някого и в неговата безнаказаност, не бяха изоставени.

Почти всички медии в САЩ посочват, че Путин пак е стоварил на сцената неочаквана изненада, след като е успял да сключи пакт за размяна на разузнавателна информация с Ирак, Иран и Сирия. Посочва се, че Багдад е отворил небето си за разузнавателните самолети на руските ВВС.

Трудно е да си представим двама лидери, които толкова да не си приличат, каквито са Барак Обама и Владимир Путин", писа журналистът от „Файненшъл таймс“ Едуард Люис.

Въпреки всичко двамата седнаха на масата за преговори, за да изработят общо решение за Сири, защото в действителност те страшно се нуждаят един от друг. В залог е поставено прекалено много – стабилността не само в Сирия, но в целия Близък изток, а може би дори в Европа и Русия. Да поискаш помощ от Путин е най-лошото нещо, което може да направи президентът на САЩ“ посочва британският журналист.

„Но това е най-правилното нещо, ако се вземат предвид другите възможности. Непростимо е да бъде продължена предишната политика на Вашингтон. През последните четири години в Сирия вече загинаха 250 хиляди души, а 4 милиона се превърнаха в бежанци. Напразно бяха похарчени 500 милиона долара, с които трябваше да се финансира обучението на сирийски бунтовници, които да се бият с „Ислямска държава“. И въпреки, че американското правителство отдавна иска Башар Аасад да се махне, той все още запазва властта си. Освен това, историята на Либия след Муамар Кадафи и на Ирак след Саддам Хюсен показва, че надеждата за демокрация след диктатурата не се оправда“, коментира Люис.

Остава само един вариант – лош, но той е по-добър от другите, които са още по-лоши: преговори между Дамаск и опозицията с участието на САЩ и Русия. Без Аасад, ако е възможно, но с него, ако се окаже необходимо. САЩ се нуждаят от Русия, първо, защото тя има войски на територията на Сирия, и второ – защото от нея зависи дали Асад ще оцелее, което дава в ръцете на Москва важен лост. Ще може ли Путин да убеди сирийския управник да сдаде властта след изтичане на преходен период и дори по-рано? Ще бъде ли съблазнен Асад да излезе спокойно в пенсия? Това се решава на преговорите, които започнаха Обама и Путин“, заключава Люис.

От своя страна авторитетното издание „Дейли бийст“ писа, че ако бъдат анализирани внимателно речите на президента на САЩ Барак Обама, на руския държавен глава Владимир Путин и на иранския лидер Хасан Рухани, може да бъде открита червената нишка на общ подход към Асад.

Когато Обама произнесе реч в ООН, той отвори широко вратата за сътрудничество с Русия и с Иран с една главна цел. Да бъде сложен край на гражданската война в Сирия и да бъдат разбити новите терористични сили, които прокудиха милиони да търсят сигурност към границите на Европа“.

„Срещата на Обама с Путин е сигнал за промяна в отношенията САЩ – Русия“, писа Анастасия Борик в излизащото на английски руско издание „Раша дайрект“, което прави обзор на пресата в Москва.

Бизнес изданието „Ведомости“ се надява, че чрез първата официална среща с Обама през последните 10 месеца, Путин е успял да сложи на заден план „украинския въпрос“ в дневния ред на диалога на високо равнище. Вестникът обаче посочва, че не е много уверен, че Москва ще успее да запази тази тема от обсъждане. Цитиран е руският експерт Фьодор Лукианов, който смята, че задънената улица, в която са преговорите за Украйна, представлява перспектива за намиране на общ език за Сирия.

Опозиционният всекидневник „Новая газета“ е по-песимистичен и отбелязва, че срещата между Обама и Путин не е по-различна от преговорите по времето на студената война между САЩ и Съветския съюз. Изданието посочва, че разговорите в Ню Йорк са много по-важни за Русия, но че и двете страни може да спечелят от тях, по-специално в областта на двустранните си отношения, особено ако те бъдат върнати поне към тона от средата на 2014 г. Прокремълският „Российская газета“ отхвърля твърдението на Вашингтон, че Путин е настоявал за среща с Обама. Вестникът пише, че идеята е на САЩ и Държавният департамент е успял да разчупи дипломатическия етикет.

Путин е използвал обръщението си към Общото събрание на ООН, за да преобърне хода на отношенията на Русия със Запада, смята Алексей Венедиктов, главен редактор на критичното спрямо Кремъл Радио „Ехото на Москва“. За целта и в речта си и в разговора с Обама, Путин щял да постави акцента върху нещата, които могат да сближат Русия и Запада. Венедиктов разкрива, че първоначалната идея на Путин била да се концентрира върху 70-та годишнина на ООН. След постигнатия преди няколко дни пробив и уговорената среща с Обама, руският лидер променил почти напълно съдържанието на словото си.