Дали Владимир Путин ще се кандидатира отново за президент на Русия? Това зависи от две неща - ситуацията в Русия и в света, както и от неговото настроение.

Това заяви руският лидер в интервю за Си Би Ес. Тази нощ бе излъчена поредната част от него. То е взето от журналиста Чарлз Роуз.

"Безспорно, има правила, предвидени от конституцията, и те със сигурност няма да бъдат нарушени от моя страна. Но аз не съм и сигурен, че трябва изцяло да се възползвам от тези конституционни права. Това вече ще зависи от коркретната ситуация в страната, в света и от собствените ми настроения", каза Путин.

Руската конституция позволява неограничен брой президентски мандати за един овек, но не повече от два поред. Путин вече бе държавен глава от 2000 до 2008 г. Тогава той изкара два мандата от по 4 години.

Преди изборите през 2012 г. обаче конституцията бе променена и противниците на Путин смятат, че това е направено специално заради него. Президентските мандати вече са по 6 години. Путин стана държавен глава преди 3 години и има правото да управлява до 2024 г. Ако това се случи, той ще стане вторият по дълготрайност на управлението руски лидер след Сталин. Бащата на народите бе начело на СССР от 1924 до 1953 г.

"Русия трябва да бъде ефективна, конкурентоспособна, с устойчива икономика, с развита социална и политическа система, гъвкава към промените вътре в страната и извън нея", отговаря Путин на въпроса каква иска да остави страната след себе си.

Тя трябва да бъде в състояние да защити интересите си и да влияе на процесите, които имат значение за нея.

Путин коментира и убийството на опозиционера Борис Немцов в центъра на Москва през февруари.

"Това е позорна страница в нашата съвременна история. Убийците трябва да бъдат намерени, изобличени и наказани. Въпреки че разследването трае прекалено дълго, то се приближава към логичния си край", заяви президентът.

Опозиционери в Русия обаче изказаха съмнения, че зад убийството на Немцов стоят кръгове, свързани с Кремъл и проруския чеченски президент Рамзан Кадиров.