Фотоизложба „Имам си една мечта”, посветена на децата-бежанци в България, беше открита в 18-о СОУ „Уилям Гладстон” на ул. „Пиротска“ 68. 

Изложбата ще покаже децата бежанци с лицата и мечтите им, които не се различават от тези на всички деца по света. Тя ще бъде поставена във възможно най-много училища, в които ще се срещнат малчугани от различни националности и държави, за да се запознаят с традициите, културата и мечтите на връстниците си и да станат солидарни едни с други. Друга основна цел на инициативата е да подпомогне интегрирането на децата бежанци в образованието и в обществения живот в България. 

Инициативата е подкрепена от кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на УНИЦЕФ за България, 18-о СОУ „Уилям Гладстон” и още няколко български училища -  Първа английска езикова гимназия, 54-то СОУ Свети „Иван Рилски“, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”, 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов”, както и в ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ град Хасково.

Инициативата на УНИЦЕФ цели да обърне внимание на най-уязвимите жертви на конфликта в Сирия - децата. Близо 2000 са сирийските бежанци под 18 години в България. Повечето от тях са преживели насилие, загуба на близък човек, разрушени домове и бъдеще.

 

Повече за  УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН.

От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. Организацията оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.