"Единственият правилен път в борбата с международния тероризъм е борбата с него на вече завладените от терористите територии, без да се чака кога те ще дойдат в дома ни."

Това заяви днес руският президент Владимир Путин по-малко от час, след като бойни самолети на Москва нанесоха първите си въздушни удари срещу в Сирия. Кремъл твърди, че са бомбардирани позиции на "Ислямска държава" (ИД) в района на град Хомс.

Путин изтъкна, че борбата с международния тероризъм трябва да се води в съответствие с международното право - според резолюции на ООН или по молба на легитимното правителство на страната.

"Нашите партньори в Сирия не разполагат нито с едното, нито с другото", каза той.

Днес Съветът на федерацияха единодушно одобри искането на Путин за изпращане на руски войски в Сирия. 162-ма депутати от горната камара на парламента гласуваха "за".

По обед стана ясно, че Русия се е съгласила да изпълни молбата за военна помощ, отпрпавена от сирийския президент Башар Асад. А в ранния следобед бе уточнено, че Асад се е обърнал към Русия с официално писмо.

"Не е тайна, че ИД отдавна е обявила Русия за свой враг", каза още Путин.

Според него Москва смята за възможно и целесъобразно обединението на усилията на всички държгави в борбата с джипадистката групир овка.