Европейската комисия представи днес план и проекти на законодателство, целящи да отворят неизползван източник за финансиране на европейската икономика – спестяванията на гражданите и бизнеса.

Комисията възнамерява в средносрочен план да постави основите на единен капиталов пазар в ЕС. В момента тази част от икономиката е раздробена между 28 национални пазара и регулации. В резултат европейските предприятия използват пет пъти по-малко пари набрани чрез емисии на ценни книжа отколкото американските, каза ресорният комисар Джонатан Хил.

 „Искам съюзът на капиталовите пазари да помогне на европейските фирми, и най-вече на малките и средните предприятия, да разполагат с по-голям избор на източници на финансиране“, каза той. „Искам малките и средните предприятия да имат повече възможности да инвестират своите средства. Искам да премахнем пречките, за да може капиталите да се движат свободно във всичките 28 държави в Съюза“.

Днес комисията предложи проекти на законодателни актове за възстановяване на висококачествената секюритизация и за насърчаване на дългосрочните инвестиции в инфраструктура.

Секюритизация означава обединяване на неликвидни материални или финансови активи, например ипотечни книжа, срещу които се издават ликвидни активи, т.е. акции или облигации. Те на свой ред се предлагат на инвеститорите и така осигуряват свежи пари за бизнеса.

До края на годината Комисията ще предложи и изменения в европейска директива за проспектите (брошури информиращи потенциалния инвеститор за условията, които му предлага дадено инвестиционно дружество) с цел да улесни малките и средните предприятия да набират капитал при по-малки разходи.

Наред с проектозаконодателство Комисията започна и две обществени обсъждания – за фондовете за рисков капитал (които финансират стартиращи бизнеси срещу собственост в тях) и за обезпечените облигации (най-често издавани от банки и гарантирани от парични потоци от погасяване на заеми или ипотеки).

Комисията смята, че ако издаването на секюритизационни инструменти в ЕС се върне на средното равнище отпреди кризата, ще се генерира допълнително финансиране за икономиката в размер на 100—150 милиарда евро.

С част от предложеното днес законодателство Комисията иска да премахне неоправдани надзорни пречки, за да позволи на застрахователните дружества и на пенсионните фондове в ЕС (с активи от съотвенто 8,5 милиарда евро и 3,5 трилиона евро) да инвестират в европейските инфраструктурни проекти. За целта се създава отделен клас инфраструктурни активи и се намалява размерът на капитала, който застрахователите трябва да притежават срещу дълговите и капиталовите инструменти на допустимите инфраструктурни проекти.