За трети път се срещаме с държавния секретар Джон Кери и говорихме за това, за което се разбраха нашите президенти, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров пред журналистите, изпълнили до край залата в сградата на ООН в Ню Йорк. 

Разговорът между двамата се превърна в свръхважен, защото бе след ударите на Русия в Сирия.

"Указанията за нас се състоят в това, че военните коалиции на САЩ и Русия да бъдат в контакт при нанасянето на авиоударите и да се предотвратят възможни инциденти. Договорихме се военни експерти на двете страни да установят контакт много скоро", обясни Лавров. Той обърна внимание на аспектите, по които Вашингтон и Москва имат еднакви позиции, независимо от съществуващите различия. Скоро дипломатически експерти от двете държави ще се срещнат, за да изяснят нещата, подчерта Лавров.

Договорихме се още в четвъртък военни специалисти от двете страни да се видят и да внесат яснота в ситуацията около Сирия, обяви и Джон Кери. Той изразил пред Лавров безпокойство относно целите на ударите на руската авиация. Нужна ни е повече конкретна информация, посочи държавният секретар на САЩ, който определи разговора като конструктивен.

Освен това обсъдихме различни пътища за прекратяване на същинския конфликт в Сирия, продължи Кери. Според него скоро двете страни ще обсъдят различни варианти за спиране на кризата в тази държава. Трябва да намерим решение, за да не допуснем разширяването на конфликта и превръщането му в неконтролируем, обясни Кери, като подчерта, че мнението на Лавров е същото.

Ударите от въздуха на Русия по цели в Сирия са много точни, увери Лавров. По неговите думи те са само по позиции на т.нар. Ислямска държава и не са причинили жертви сред мирното население. На Запад още вчера се появиха съобщения, че Москва бомбардира и позиции на сирийските бунтовници, които се борят срещу режима на президента Асад. Лавров разказа, че Кери е предал безпокойството на Вашингтон, че се нанасят удари не само по терористите от "Ислямска държава" и дори заявил, че има доказателства за това. Лавров помолил Кери да му предадат тези доказателства, за да могат да ги разгледат и да дадат отговор, но твърдо заявил, че засега Москва няма данни да са бомбардирани други цели, освен на терористите.

Според руския дипломат най-големият риск за Русия от нанасянето на ударите срещу джихадистите е възможността онези техни привърженици, които са напуснали Русия и са се влели в редиците на терористите да се върнат обратно в страната и да извършват атентати на руска територия. Но ние ще направим всичко възможно да сведем до минимум този риск, увери Лавров.