Русия е нанесла 20 удара от въздуха по осем обекта на терористите от т.нар. Ислямска държава, пише "Комерсант". Напълно са били унищожени центрове за управление на джихадистите, прикрити в планински райони на Сирия, уточнява изданието.

С какви самолети Русия громи терористите?

Според военен източник на "Комерсант" това са предимно изтребители, бомбардировачи и щурмови самолети. Те са разположени на летището близо до град Латакия. Сред тях са бомбардировачи Су-24М и Су-34, щурмоваци Су-25СМ и многоцелеви изтребители Су-30СМ. В операцията участват и хеликоптери Ми-24 и Ми-8.

По неофициална информация самолетите са били прехвърлени в Латакия между 11 и 20 септември. Четири Су-30СМ са прелетели през въздушното пространство на Азербайджан, Иран и Ирак. Те са били съпроводени от военнотранспортен Ил-76. Шест Су-34 са стигнали до Сирия по друг маршрут - Каспийско море, Иран и Ирак.

Не се разкрива колко войници са изпратени в Сирия. Но заместник-началникът на Генералния щаб на Русия Николай Богдановски заяви, че в операциите не взимат участие солдати на срочна служба.