Командващият военновъздушните ни сили (ВСС) ген. Румен Радев е подал оставка, съобщават източници в Министерство на отбраната. Информацията все още не е потвърдена официално от ведомството на Николай Ненчев.

Неофициално, мотивите за оставката му са били непоследователните политики на ръководството по отношение на бойната ни авиация.

Оставката на Радев идва на фона на сагата с ремонтите на МиГ-овете ни, намерението на правителството да позволи и съюзни самолети да охраняват въздушното ни пространство, поисканата оставка на самия Ненчев, както и отсъствието му заради визита в Алжир.

Както Клуб Z писа, правителството търси начин да удължи живота на бойната ни авиация. Ако до средата на следващата година не се намери кой да ремонтира МиГ-овете, оставаме без нея. Първоначално Ненчев бе обявил, че можем и сами да извършим ремонти, после започна преговори с Полша, която сама ремонтира своите изтребители. Министърът игнорира Русия, която досега поддътжаше самолетите с мотива, че офертата й е твърде скъпа, а и целта на България е да се отърве от зависимостта си от Федерацита по отношение на военната си техника.

Русия обаче реагира с писмо до председателя на ресорната комисия в парламента ген. Михо Михов, в което се казва, че Полша няма лиценз да ремонтира самолетите ни.