Шефът на ВВС ген. Румен Радев заяви, че няма личен конфликт с министъра на отбраната Николай Ненчев. Генералът каза това малко след като първо подаде оставка, но след разговор с премиера Бойко Борисов я оттегли.

Шефът на ВВС каза, че оставката му е била предизвикана от изключително тревожното състояние на българската военна авиация.

"Аз като командир не мога да гарантирам здравето и живота на състава. Имахме задълбочен и откровен разговор с премиера, извика ме спешно. Доложих крайно тревожното състояние по отношение безопасността на полетите. Обсъдихме какви са спешните, средносрочните и дългосрочните мерки. Премиерът изрази пълна съпричастност, реагира енергично. Още не следващото заседание на МС той поиска разчети от мен за спешно стабилизиране на ВВС, които удариха дъното. Подкрепата ще бъде с ясни ангажименти, няма да бъде малка", каза ген. Радев.

Той припомни, че още това лято е трябвало да бъдат прекратени бойните дежурства заради липсата на изправни самолети. Техният ресурс все пак е бил удължен до средата на следващата година, но това е рискова мярка с краткосрочен ефект. 

"С тази програма, която ще се приеме, ще бъдат отпуснати сериозни средства, за да може догодина до юни да увеличим съществено броя на изправната техника и летателните часове на нашите летци", обясни ген. Радев.

Според него министърът на отбраната прави всичко възможно, за да имат ВВС изправна техника.

"За разлика от нас другите източни държави гарантират развитието на своята авиация с ясни, обосновани програми. Ние нямаме такива програми", каза  ген. Радев.

Той поясни, че утре ще стане ясно какви ще бъдат параметрите на сътрудничеството ни с Полша по отношение на МиГ 29.