Служба „Военна информация” ще има нов директор, след като изненадващо в Закона за военното разузнаване влезе текст, който прави настоящия титуляр Йордан Бакалов негоден за поста, съобщи Би Ти Ви. Промяната беше предложена от БСП и приета и от ГЕРБ.

Реформаторският блок реагира остро срещу днешното решение. Преди по-малко от половин година бившият депутат от СДС и служебен министър Бакалов влезе във „Военна информация” след скандал за досиетата на РУМНО между предишния началник на службата Веселин Иванов и военния министър Николай Ненчев.

Според днешното решение на депутатите, завареният към момента на влизане в сила на закона директор остава на поста си до провеждане на конкурс за нов по приетите разпоредби.

В първоначалния текст на закона за военното разузнаване, предложен от Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители, бе написано: „Директорът на службата може да бъде военнослужещ, с висше военно звание или цивилен служител”. Това даваше шанс на Йордан Бакалов да запази поста си.

В новия текст, гласуван от депутатите, предложен от „БСП-лява България”, е записано: „Директор на службата може да бъде военнослужещ, на действителна военна служба” – изискване, на което сегашният директор не отговаря.