СПЕЦИАЛНО ЗА КЛУБ Z

„Хубавото е, че Европейският съюз изтрезня, видя какво трябва да се прави. От нас се очакват солидни преложения и ясно позициониране, когато трябва да се приемат общи решения и да се изпълняват. Така е ориентирана външната ни политика.”

Това заяви пред Клуб Z в Чикаго външният министър Даниел Митов в коментар за развитието на бежанската криза в Европа. Дипломат №1 пристигна в града край езерото Мичиган, за да се срещне с нашите сънародници от най-голямата българска диаспора в САЩ.  

Според Митов България през цялото време на развитие на кризата е имала ясна поиция и оценките й са били адекватни – говорила е за корените на проблема с миграцията, а сега всички говорят за това.

Страната ни продължава да настоява за ясно разграничаване на типовете мигранти в Европа – икономически, политически, бежанци, както и да продължава категоричната борба срещу трафика на хора и разбиването на трафикантските мрежи.

„Дори да бъде решен проблемът в Сирия, опасявам се, че трафикът ще продължи да съществува”, каза Митов.

На въпрос опитва ли Русия да дестабилизира България, той бе категоричен:

„България ясно показа, че няма да се остави да бъде дестабилизирана от когото и да е. И ще изпълнява своите международни ангажименти в съответствие с ценностите и принципите, зад които стои – демократична държава, която спазва международните норми.”

Според външния ни министър България все повече се забелязва, защото е не просто една от държавите, член на силни геополитически съюзи като ЕС и НАТО, но и една от фронтовите държави. Затова дава много убедителни позиции за това, което се случва с миграционните потоци. И „в голяма степен сме чути”.

Митов отказа да прогнозира каква ще е ролята на България след края на кризите в Сирия и Украйна.

„Не мога да действам като пророк, но ние гледаме с нетърпение към времената, в които ще можем да работим добре с всички държави, с които в момента по една или друга причина имаме разминаване”, каза дипломат №1.

Той смята, че Европейският съюз ще излезе по-силен след сегашната криза.

„Имало е и преди кризи, но Европа е намирала решение на своите проблеми и когато го е правила е излизала по-силна. Убеден съм, че кризите създават и възможности, Европа ще излезе по-силна”, каза Митов.

След срещата в ООН той е реалист, защото светът е в „толкова тежка ситуация” и има много предизвикателства.

„Кризите идентифицират много ясно, видях желание да се дискутират истинските проблеми, а не да се бяга от тях и да се заобикалят. Видях желание за решаването им. Но това няма как да стане в рамките на една сесия. Решаването на проблемите в Близкия изток, Севена Африка, Украйна е ключът към намирането на стабилна среда, в която ООН може да си изпълнява целите – устойчивото развитие в следващите 15 години”, обясни външният министър.