"На територията на страната на практика действа огромна машина за трафикиране на хора, която се възползва от бедата на бежанците и генерира огромни приходи." Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг с МВР и ДАНС по повод на проведена операция.

501 незаконно пребиваващи са арестувани, но този път има и 46 задържани каналджии, срещу които са образувани 38 дела, стана ясно на брифинга.

Ролята на ДАНС в започналата вчера в 6 ч сутринта акция е била да подава данни за хора с профил на каналджии, места, МПС-та и т. н.

1632 полицаи са участвали в операцията, като са използвали 300 коли. Проверени са над 9700 души, над 5200 МПС-та и 955 адреса и местности. Интересът е бил не само към места по гръцката и турската граница, а и в Драгоман, Видин и Монтана. В района на Хасково е хванат трафикант, който се е разхождал с над 15 000 евро джобни и над 1800 лева. В София пък директно е арестувана собственичка на хостел, пълен с незаконно пребиваващи сирийци. 

Главният секретар на МВР Георги Костов на журналистически въпрос отговори, че в конкретната акция не е установен нито един служител на МВР, който да подпомага каналджиите.