Руският президент Владимир Путин пристигна в Париж и веднага от летището се отправи към резиденцията на френския си колега. Президентът Франсоа Оланд го посрещна на входа на Елисейския дворец, след което двамата се заключиха, за да обсъдят ситуацията в Сирия след началото на руските бомбардировки там. В срещата участват и външните министри на двете страни.

Париж вече изрази безспокойство от действията на Москва в Сирия и сега Оланд ще получи разяснения от Путин. Днес Турция, САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив призоваха Кремъл да спре бомбардировките от въздуха в Сирия. Те смятат, че нанасянето на удари само допринася за задълбочаване на конфликта и не помога за разбиването на джихадистите от т.нар. Ислямска държава. Също днес в реч Ангела Меркел обяви, че според нея гражданската война в Сирия може да бъде спряна единствено с помощта на Москва.

Иначе Путин е в Париж за форума на т.нар. Нормандска четворка. В нея участват и канцлерката на Германия Ангела Меркел, и президента на Украйна Петро Порошенко. Но и двамата още не са кацнали във френската столица. 

Четиримата за трети път се срещат в този състав като основната им цел е да намерят мирен път за разрешаване на кризата в Украйна. През пролетта те подписаха споразумение в Минск, което значително допринесе за успокояване на обстановката в Донбас. Но много точки от него все още не са изпълнени, което възпира мирния процес.

Очаква се отделна среща да има и между Меркел и Путин.