Президентът на Беларус Александър Лукашенко изненада някои наблюдатели като заведе 11-годишния си син на сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Коля даже беше заснет, позирайки заедно с баща си, в компанията на американския президент Барак Обама и съпругата му Мишел по време на приема в понеделник. Самата фотография предизвика доста неласкави коментари и то не толкова заради присъствието на нея на 11-годишния наследник на Лукашенко, а заради позирането на усмихнатия щатски държавен глава редом с президента на Беларус. Лукашенко не е ли вече сред най-недемократичните европейски лидери, изявен диктатор, както често преди е бил определян от администрацията на САЩ? Какво го прави по-приемвлив сега? Започнал е да спазва човешките права и да следва демократичните ценности?, запитаха се мнозина. Други предпочетоха ироничните коментари."Това е семейството на бъдещето", гласи един от тях.

11-годишният Коля обаче не се е озовал случайно на снимката заради някакъв моментен каприз на баща си. Не е бил и на официалната вечеря заради сандвичите, отбелязва Би Би Си. Баща му все по-често го води със себе си.

Момчето беше и в залата на Общото събрание на ООН, докато Лукашенко произнасяше речта си.

Александър Лукашенко и Коля поднасят венци пред мемориала на жертвите от 11 септември в Ню Йорк.

Но да ходи с татко си Александър не е прецедент. Коля, облечен в костюм и вратовръзка, често придружава Лукашенко по държавни дела. Наскоро, на 3 септември беше в Пекин например за честванията на 70-годишнината от победата на Китай над Япония във Втората световна война. Той беше заснет да присъства на огромния военен парад в китайската столица заедно с руския президент Владимир Путин, нареди се за снимка с домакина китайския президент Си Цзинпин.

 

Лукашенко-старши и младши наблюдават военния парад на пл. Тянанмън в Пекин.
11-годишният крачи рамо до рамо с президентите Путин и Си.
Общата снимка не минава без него - петият от дясно на ляво е петият на първия ред.

Все по-усилено се говори, че Лукашенко подготвя най-малкия си син за свой наследник. Въпреки че Беларус не е монархия, а поне според законите на страната президенттска република. Лукашенко е начело от 1995 г. Като даже, за да може да бъде избран за трети мандат, организира всенародно допитване, което да му го позволи.

Засега президентът отрича да си готви династически наследник. В интервю пред Би Би Си през 2012 г. той отхвърли подобни намерения и обясни, че всичко е заради привързаността на момчето - то не можело даже да се легне без него.

Сред скорошните задгранични воаяжи на 11-годишния и баща му са визита в Обединените арабски емирства през октомври 2014 г

Гордият баща заведе сина си и в Абу Даби.
Коля и татко му садят дърво в мемориалната градина на Шакрпариан по време на официално посещение в Пакистан през май 2015 г.

Някои критици отбелязват, че честите отсъствия могат да се отразят неблагоприятно на образованието му на Коля. Той пропусна седмица тази година през септември, за да отиде да се наслади на военната мощ на Китай, пак толкова отсъства и заради посещението си в ОАЕ през 2014 г. Така твърди финансираната от Полша тв  пограма на беларуски език Белсат.

Авторитарният модел на управление на Лукашенко му донесе множество критики от Запада, като през 2005 г. администрацията на Буш го описа като "последния диктатор в Европа", който управлява тиранично. Беларус във всички класации изостава силно по отношение права на човека, свобода на медиите, право на глас, изборни свободи, опозицията е потисната и т. н. Медиите в Беларус преобладаващо са контролирани от властта. 

Коля, галено за Николай, е най-малкият от тримата синове на Лукашенко. Двамата братя на момчето са значително по-възрастни като президента има и четирима внуци.

В западните информации през 2004 г. се писа, че Коля е извънбрачен син на президента на Беларус от връзката му с неговата лична лекарка.

Независимо от обстоятелствата около раждането му, момчето със сигурност получава все по-специално внимание през последните години - на публичните прояви на Лукашенко той много често е до него, общува със световни лидери и присъства на срещи на върха. Той изглежда е отглеждан и възпитаван по всички правила за бъдещ наследник на трона. В социалните мрежи доста подигравателно вече се говори за "Принца на Беларус Николай Първи".