Европейската комисия призова днес Русия да нанася въздушните си удари в Сирия по цели на Да’еш ("Ислямска държава" - б.а.), а не върху цивилни. Говорителка на Комисията се въздържа обаче от оценка за руските бомбардировки по въоръжените групировки различни от Да’еш, които воюват срещу сирийския президент Башар Асад.

„Ударите трябва да са координирани, те трябва да целят Да’еш и да не са насочени срещу които и да са цивилни, каза Катрин Рей, говорителка на европейската дипломатическа служба. - Успоредно с това ние трябва да започнем процес, водещ включително и към мирно решение в Сирия“.

Европейската служба за външно действие поддържа връзка с умерената опозиция на Асад, но за момента се въздържа от изявления по това дали и как тя е била засегната от руските въздушни рейдове.

„Да, ние сме в контакт с умерената опозиция в Сирия, но няма да правя никакви коментари за атаките и ударите, които бяха извършени днес и в последните дни, каза Рей. - Ние сме много обезпокоени от съобщенията за удари в засегнатите градове и призоваваме русанаците да насочат ударите си срещу терористите“.

„Няма да квалифицирам ударите като приемливи или не, тъй като ЕС не участва в интервенциите, но борбата срещу Да’еш да е насочена срещу Да’еш“, добави тя.

Говорителката не изключи роля на Иран за евентуално политическо решение на сирийския конфликт.

„Ние казахме, че споразумението с Иран е за неразпространение (на ядреното оръжие - б.а.) и може да отвори нови перспективи пред региона“, каза тя, припомняйки, че успоредно с ядрената програма Сирия е била обсъждана на многобройните срещи между представители на ЕС и Иран.

„Всички регионални играчи, или международни играчи, които имат някакво влияние върху играчите в Сирия, трябва да се включат позитивно за намиране на политическо решение“, каза Рей.