ДПС получава акт за поредната агитация на чужд език в гр. Исперих, съобщи ЦИК, но изпълняването на части от турска любовна песен и на възрожденската "Кой уши байряка", посветена на Райна Княгиня, по никакъв начин не представлява предизборно нарушение.

Това реши Централната избирателна комисия по сигнала на Карлос Арналдо Контрера - пълномощник на ПП "ВМРО - Българско национално движение". В него се твърди, че при откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих са допуснати сериозни нарушения на правилата. Според ВМРО освен агитацията на турски език, изпълнението на възрожденската песен "Кой уши байрака" също представлява нарушение на предизборните правила.

След проверка ЦИК установява, че за първото нарушение ВМРО са прави - лидерът на партията Лютви Местан в действителност преминава в своята реч при откриването на турски, призовавайки присъстващите да подкрепят Движението на предстоящите местни избори, като посочва и датата - 25 октомври. Което нарушава чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс - и по тази причина ЦИК ще състави акт на ДПС.

Но изпълнението на песента за красивата Райме на популярния турски певец Фарук Йълмаз заедно с българската "Кой уши байряка", в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство, смятат от комисията.

Изпълнението на песента бе определено като провокация от националистическите партии и предизвика вълна от възмущения във Фейсбук, дори и след като се разкри, че не става въпрос за български превод на "Кой уши байряка", а за друга песен със същата мелодия - което, отбелязват фолклористи, е често срещано на Балканите.