Русия оказва подкрепа на силите, опитващи се да дестабилизират сегашното правителство в Киев, заявил президентът Обама в телефонен разговор с колегата си Путин, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на Белия дом.

Американският президент изразил мнение, че "всякакви сили извън закона трябва да предадат оръжието си". 

Според него "Москва трябва да използва влиянието си над проруските въоръжени групировки и да ги убеди да напуснат превзетите администритавни сгради в някои градове в източна Украйна"

Обама изразил дълбоко безспокойство по повод "подкрепата от руското правителство на действията на въоръжените проруски сепаратисти, които заплашват да подронят и дестабилизират правителството на Украйна", съобщава агенцията.

Президентът на САЩ изтъкнал, че правителството в Киев е демонстрирало невероятна сдържаност по отношение на последните събития. Според него властите в Украйна се стремят да обединят страната по пътя на свободни и честни президентски избори и да извършат конституционна реформа с привличането на всички политически сили.

Обама заплашил с много по-силни санкции, ако Москва продължава досегашния си курс.

Дори и да е възможно все още дипломатическо решение на кризата, до него няма да се стигне, ако руските бойци по границата с Украйна не бъдат изтеглени, казала Обама на Путин.

Руският президент призовал Обама да използва максимално възможностите си, за да не се допусне кръвопролитие в Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС.

Всичко, което се случва в Донецк, Луганск, Харков, Славянск и други градове е резултат от нежеланието и неспособността на Киев да отчете интересите на руското и рускоговорящото население в Украйна, допълнил той.

Ксъно снощи Обама разговарял и с френския президент Оланд. 

"Сепаратистите, действащи в района, съдейки по всичко с подкрепата на Москва, са активизирали кампанията си да дестабилизират правителството в Киев", смятат двамата лидери. 

"На Русия ще й се наложи да заплати сериозна допълнителна цена, ако продължава по същия начин", коментирали Обама и Оланд.