Републиканският кандидат Марко Рубио ожесточи реториката си срещу Владимир Путин и обеща, ако бъде избран в Белия дом, да "изолира Русия дипломатически" и да наложи серия от нови санкции на Москва.

Сенаторът от Флорида предприе агресивна тактика срещу Кремъл по време на кампанията си, за да се превърне в следващия президент на САЩ и респективно главнокомандващ. Той говори на предизборна сбира в Айова.

"Веднага след като встъпя в длъжност, бързо ще увелича натиска върху Москва", заяви Рубио. "Под мое ръководство администрацията, няма да има никакви срещи с Владимир Путин. Защото той ще бъде третиран за такъв какъвто е - гангстер и главорез", войнствено отсече кандидатът.

Рубио гръмко обяви, че ще предложи нови санкции срещу руски официални лица и компании, включително визови забрани и замразяване на активи срещу висшето ръководство. Той обеща също да работи с американските съюзници в Европа, за да се изключи Русия от SWIFT и международната банкова система, която дава възможност за обмен на пари в различните страни.

"Когато стана президент, Америка ще говори ясно и точно за Владимир Путин. Той и приятелите му ще бъдат обект на финансов натиск на САЩ", закани се Рубио.

Огнените критики по адрес на Кремъл и руския лидер не излизат за пръв път от устата на кандидата. Той вече няколко пъти нарече Путин гангстер при среща с избиратели. Това дори накара Владимир Владимирович да му отговори в интервюто си пред Си Би Ес преди няколко дни:

"Как мога да бъда гангстер, ако съм работил за КГБ? Оставете. Това не отговаря на действителността".