Окончателно - за референдума на 25 октомври диаспората ни в Турция ще може да гласува и извън дипломатическите ни представителства, но избирателните секции са значително редуцирани - такива ще има в едва 20 населени места.

Това е окончателното решение на ЦИК, след като изтече срокът за подаване на заявления за гласуване извън граница. Както Клуб Z писа, първоначално Централната избирателна комисия обяви местата, на които вероятно пак ще бъдат разкрити СИК - на базата и на това, че на предходни избори, в 5-годишен период, там бюлетини са пуснали поне 100 избиратели. За Турция тези места бяха 83.

До последно обаче Анкара мълчеше дали потвърждава този списък. Министерство на външните работи (МВнР) бе получило само една нота, в която експерти от ведомството четяха мълчалив отказ от разкриване на секции извън тези по право - в дипломатическите ни представителства в столицата, в Истанбул, Одрин и Бурса. В нотата се казвало, че Турция няма против провеждането на референдума в мисиите ни, но не се споменавало нищо за СИК извън тях.

В МВнР смятаха, че Анкара може и да откаже с мотива, че й предстои да организира логистично собствени избори - предсрочният парламентарен вот, който ще се проведе само пет дни след българския референдум - на 1 ноември. И все пак, за служителите на ведомството, мълчанието бе странно, не само защото досега винаги за били разкривани СИК в Турция за всички видове български избори, а и защото Турция винаги е правила нещо като изключение за нас, предвид рестриктивното й законодателство в областта. 

Факт, до последно, до 2 октомври, между централата на българското външно министерство, мисиите ни и турската страна, е текла кореспонденция по въпроса. Така е било взето решение "да се редуцират обявените места за гласуване в Турция като се уточняват местата за откриване и броя на секциите в тях, поради предстоящи избори в приемащата държава и невъзможност за оказване на логистично и административно  съдействие".

Окончателният списък със Секционните избирателни комисии, които ще бъдат разкрити за референдума за електронното гласуване, четете ТУК.