Искаш да кръстиш формацията си "Роден край" и да се явиш на местния вот? Може, ако ще го правиш в Елин Пелин, но не и ако смяташ да участваш на изборите в Петрич.

Това ни казва случилото се в последните дни с кандидатурата на дългогодишния кмет на Петрич Вельо Илиев. Преди дни Общинската избирателна комисия (ОИК) в Петрич заличи коалицията "Роден край - Синьо единство, БЗНС "Никола Петков", която го е издигнала за предстоящия местен вот. Мотивът на ОИК е фактът, че съществува партия "Роден край", чийто председател е Ивайло Дражев, бивш президент на футболния клуб "Черноморец" - Бургас.

Пред Клуб Z Вельо Илиев определи това решение като скандално и взето след сроковете за обжалване.

"Те ни регистрираха, дадоха ни удостоверение за регистрация. 20 дни след това удостоверение решиха, че могат да ни заличат", обясни Илиев.

И упрекна ОИК, че не е реагирала своевременно и не е поискала от коалицията да смени името си преди да я регистрира.

Илиев и неговите съмишленици вече са подали жалба до ЦИК, която трябва да се произнесе в тридневен срок. Ако ЦИК потвърди решението на комисията в Петрич, те ще подадат жалба и във Върховния административен съд (ВАС). Ако и ВАС потвърди решението то, Илиев няма да може да участва на вота.

"В ОИК са политически назначения. При нас в уникален синхрон работят ГЕРБ, ДПС и БСП. Сценарият им е замислен отдавна", коментира Илиев.

Иронията в случая е, че сигналът срещу неговата коалиция е подаден от коалиция "За нашия Вельо", която носи неговото име.

Илиев е подкрепен от Реформаторския блок, Народен съюз, земеделци, социалдемократи, ББЦ.

"Хората ме познават и са крайно настроени. Ако ме допуснат на избори, ще ги приключим на 25 октомври още", убеден е Илиев.

И изтъкна, че коалиции, които носят името "Роден край" има и в други общини в България като даде за пример Елин Пелин.

Проверка на Клуб Z показа, че действително ОИК-Елин Пелин е регистрирала за вота местна коалиция с названието "Роден край - Възраждането".

Шефът на ОИК-Петрич Антоанета Янчева призна пред Клуб Z, че в критиките на Вельо Илиев има известни основания. Тя обаче обясни, че целият проблем се крие в липсата на координация между текстовете на Изборния кодекс и институциите, които имат отношение към изборите.

Янчева обясни, че според текстовете на кодекса не могат да се регистрират партии и коалиции с имена, които повтарят названия на вече съществуващи формации. ОИК обаче релано няма ресурс да провери предварително дали дадена партия или коалиция, която е заявила участие във вота, повтаря нечие друго название.

"Няма как да ходим заради всяка партия до София и да правим проверка в Софийски градски съд", обясни Янчева.

Големият проблем според нея е, че няма публичен регистър на всички регистрирани партии, който да е в Интернет и да улеснява максимално подобна проверка. За това ОИК регистрирали всички формации, ако отговарят на другите изисквания, а по критерия дали някоя от тях повтаря нечие название се действало само ако постъпи сигнал, както е в случая с коалицията зад Вельо Илиев.

Сега на ход е ЦИК. Каквото и да се случи обаче, проблемът с разминаването между изискванията на закона и действията на институциите няма как да бъде разрешен от едно произнасяне на ЦИК или ВАС. И абсурдите няма да свършат.