В Брюксел е изготвен план за действие за овладяване на бежанската вълна. Предвижда се в Турция да се изградят 6 лагера за 2 милиона бежани, а бреговата охрана на Анкара и Атина да работи съвмество за пресичане на нелегалното преминаване от турския към гръцкия бряг. Така турски и гръцки кораби съвместно ще патрулират по вода в зона с дължина от 100 км.

Това разкрива днес “Франкфуртер алгемайне Зонтагсцайтунг” (ФАЗ) и уточнява, че разполага с плана. Според изданието той е разработен от Европейската комисия съвместно с Турция.

ЕС ще участва във финансирането на предвидените нови 6 лагера на турска територия.

Същевременно държавите от ЕС ще се задължат да приемат до половин милион бежанци от Турция. Така тези хора няма да рискуват да поверяват живота си на каналджии, а ще стигат по сигурен път до Европа през Средиземно море.

Въпросният план е бил разработен миналата седмица от ЕК и представители на турското правителство. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер го е съгласувал с канцлерката Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд, се твърди в публикацията.

Документът ще е основна тема на разговорите утре в Брюксел между Юнкер, председателя на Европарламента Мартин Шулц, президента на Европейския съвет Доналд Туск и Ердоган. Ако планът бъде одобрен, то той ще бъде внесен на разглеждане средата на октомври, когато ще заседава Европейският съвет, в който участват лидерите на 28-те членки на ЕС. Ако всичко мине, както се очаква, планът бързо ще влезе в действие. Така най-късно до пролетта на идната година ще се сложи край на хаоса по гръцките острови и бежанската вълна ще е под контрол. Такива поне са надеждите.

От 350 000 бежанци, които до този момент са поели по море към гръцки острови, едва 50 000 са били хванати и върнати от турската брегова охрана. Сравнително малкият брой най-вероятно се дължи на факта, че на турска територия има огромен брой мигранти и Анкара не е заинтересована да връща на свой бряг онези, които са поели към гръцки острови.

Германското правителство е убедено, че бежанската вълна може да се овладее единствено с помощта на Турция. Берлин е готов да се разговаря и по предложението на Анкара в Сирия да се изгради зона за сигурност, пише ФАЗ. Ердоган вече е разговарял по този въпрос с Меркел. Въпросът обаче е как да се отвоюва такава зона от джихадистите и как тя ще се охранява. От канцлерството в Берлин били категорични: “Не може от самото начало да кажем не.”

“Пред Ердоган утре в Брюксел ще бъде растлан червеният килим. Той първо ще разговаря поотделно с президентите на Европейската комисия, на Европарламента и на Европейския съвет, а след това всички ще се срещнат на обща вечеря. За турския президент това събитие идва в най-подходящия момент. В началото на ноември ще се състоят нови общи избори, а Ердоган се надява на внушително парламентарно мнозинство, което да разшири президентските му пълномощия. Очаква се утре в Брюксел той да получи и уверение, че в скоро време Турция ще получи статут на сигурна страна, т. е. такава, в която никой не е системно преследван, значи и и кюрдите не”, пише ФАЗ.

Изданието припомня, че миналата седмица в Брюксел е бил обсъждан и въпросът за продължаване на преговорите с Турция за членство в ЕС, за което Ердоган настоява.

Да припомним, че тези преговори от две години де факто са замразени.

Под голям въпрос е дали те ще продължат като реверанс към Ердоган, който явно е готов на сътрудничество при пресичането на бежанската вълна.

Най-голямата фракция в Европейския парламент, тази на Европейската народна партия (ЕНП), категорично отхвърля идеята да се отвори следваща преговорна глава.

“Става все по-ясно, че трябва изоснови да изясним отношенията си с Турция. Пълноправното й членство в ЕС е илюзия, която води единствено до разочарования”, заявява за ФАЗ Манфред Вебер, председател на фракцията на ЕНП в Европарламента.