Президентът Росен Плевнелиев няма да свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), за което го призовават от известно време и БСП, и ДПС. Едните – за проблемите в отбраната, другите – заради бежанците.

Държавният глава припомни, че е свикал КСНС за бежанците на 20 ноември 2013 г., а по проблемите на въоръжените сили – на 27 април 2015 г.

В специално съобщение до медиите Плевнелиев казва, че решенията на КСНС по първата тема са актуални, а за отбраната президентът очаква институциите да си изпълнят задълженията.

Преди две години КСНС „изиска от Министерския съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация и да отчита периодично изпълнението му. Всички политически партии и институции се ангажираха да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделение в обществото, както и да осигурят съответната законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции", припомня президентът.

"Като благодари на политическите партии за постигнатото пълно политическо съгласие, държавният глава очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка."

Проведеният преди 6 месеца КСНС за отбраната постигна съгласие, но без участието на БСП и „Атака“, за изготвяне на нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“, за постепенно увеличение от следващата година на бюджета за отбрана до достигане на 2% от БВП и за модернизация, която да повишава оперативната съвместимост с НАТО.

Президентът очаква в най-скоро време правитеството да внесе в парламента „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“.

"Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г.

Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО."

Президентът призовава политическите партии да покажат институционална култура, спазвайки вече взетите решения на КСНС и да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и сектор „Сигурност“.

Плевнелиев приканва политическите сили да се концентрират върху смислени и работещи предизборни послания, да поемат ясни ангажименти към гражданите и да работят за изпълнението на дадените обещания.