Ще спаси ли президентът Росен Плевнелиев шефа на военното разузнаване Йордан Бакалов е въпросителната тази седмица.

От Реформаторския блок призоваха президента да наложи вето на т.нар. поправка Бакалов, а веднага след тях това направи и премиерът Бойко Борисов. Става въпрос за приетата в последния момент по предложение на БСП с гласовете на ГЕРБ поправка в закона за военното разузнаване, с което началникът на службата трябва да е военнослужещ на действителна военна служба. Настоящият шеф на "Военна информация" Бакалов не отговаря на това изискване, тъй като е цивилно лице. Той бе назначен през май от Борисов по предложение на военния министър Николай Ненчев.

И Ненчев, и Борисов са разговаряли с президента Росен Плевнелиев да наложи вето на текста от приетия миналата седмица закон, казаха за Клуб Z депутати от Блока. Публично не е известно какво е отговорил държавният глава, но преди ден премиерът обяви, че "доколкото е разбрал" "президентът ще наложи вето върху тази точка, заради която Йордан Бакалов няма да може да е шеф на военното разузнаване". По думите му ако има вето и прегласуване на закона, то това ще стане след вота на 25 октомври.

Ако държавният глава в действителност наложи вето, на какво основание би го направил?

Първият аргумент, който се чува и от средите на реформаторите, и от самия Борисов е, че няма пречка цивилно лице да оглавява службата, ако е професионалист и се харесва от партньорските служби. 

По-интересното обаче е, че случаят "Бакалов" не е прецедент. През 2012 г. по настояване на тогавашния военен министър, сега премиерски съветник - Аню Ангелов, Служба "Военна информация" бе оглавена от цивилния Веселин Иванов. До назначаването си той изпълняваше временно длъжността.

По-интересното е, че самото назначаване стана възможно след като държавният глава издаде нов указ, с който се утвърждават длъжностите във Въоръжените сили, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания. В новия указ отпадна изискването за генералски чин за началника и заместниците му в Служба "Военна информация". Така Веселин Иванов стана първият цивилен ръководител на военното разузнаване. Бакалов е негов наследник.

От "Дондуков" 2 споделиха, че вето тези дни не се очаква, което съвпада с обявеното от Борисов - че такова може би ще има след местните избори. Отделно, това е последната седмица, в която депутатите заседават, защото от началото на следващата излизат в извънредна предизборна ваканция и ще се съберат отново след вота.

Така дали президентът ще се съобрази с исканията на реформаторите формално остава неизвестна - както не се съобрази и с исканията им за налагане на вето на спорните текстове в закона за НСО, даващи прекалено големи правомощия на държавните гардове.