ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

СТРАСБУРГ—Лидерът на Либералния интернационал Йоханес Ван Баален очаква да чуе идеите на Делян Пеевски за Европа.  
Това заяви днес Ван Баален, евродепутат от Холандия, след като бе помолен да коментира вероятната кандидатура на Пеевски за място в Страсбург.

Движението за права и свободи /ДПС/, в чиято листа се очаква да бъде Пеевски, е член на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ в сегашния парламент.  

Лидерът на парламентарната им група, белгиецът Ги Верхофстадт, и лидерът на партията им -  англичанинът Греъм Уотсън – отказаха да коментират евентуалната кандидатурата на Пеевски, посочвайки, че листата на ДПС още не е официално обявена.
Ван Баален пък заяви, че за момента тя е въпрос само на ДПС. 

„Само когато избраните кандидати на ДПС дойдат в групата на АЛДЕ, ще говоря с въпросния човек, за да видя какви са становищата му,“ каза Ван Баален пред „Клуб Z“. „Това е национален въпрос, не е нещо, за което аз мога да съдя, както българите няма да съдят за моята листа или за тази на  която и да е друга холандска партия“.

„Работа на ДПС е да реши, кои са техните кандидати. Би било много зле, ако аз съдя другите партии заради техните кандидати,“ добави той. „Когато обаче една партия дойде тук и поиска да бъде част от групата на АЛДЕ, или отделно лице поиска това, ние обсъждаме политическите им идеи. В момента, когато той /Пеевски – б.а./ дойде в Европейския парламент, аз ще дебатирам с него политическите му идеи, засягащи европейската интеграция“.

„Ако българските съдебни власти не са го възпрепятствали да се кандидатира, аз мога да говоря с него, само след като е влязъл в парламента,“ каза Ван Баален за Пеевски.