Това, което наистина винаги поразява при тези хора, е потресаващата им увереност, че живеят в едноизмерен свят. Където има само едно измерение - тяхното измерение. Където всичко се подчинява само на техните желания. И ще става само това, което те поискат.

Ето, Пушилин1 заявява, че войната в Донбас е свършила. Тоест - ние дойдохме, откъснахме част от чужда територия, разбихме я на парчета, унищожихме икономиката, създадохме почти три милиона бежанци и вътрешни преселници, разрушихме всичко, което може да се разруши, окрадохме всичко, което може да се окраде, осмърдяхме всичко, което може да се осмърди, а днес сутринта се събудихме и решихме - о, край, войната свърши, тръгваме си, пичове. Ама наистина ли?

Я да се опитам да обясня. Войната е такова нещо, където освен твоята воля я има и волята на противника. И вашите две воли - да го кажем по-меко - понякога могат и да не съвпаднат. Ето, волята на Украйна не съвпада с волята на вашите ДНР-ЛНР2. Волята на Украйна е да върне окупираните територии под свой контрол, да възстанови своята държавност и своя суверенитет, да сложи край на тероризма и екстремизма, да възстанови правовото поле и законността на цялата територия на страната и да сложи на това край веднъж завинаги.

Украйна досега унищожаваше вашето гнездо на оси. Така или иначе. По един или друг начин - чрез Минските споразумения ли, чрез преговори ли, чрез нормандската четворка ли, с Дебалцевския котел, с трагедията в Иловайск, с летищния Станилград, с мъжеството и саможертвата на своите войници, с мощното доброволческо движение, зародило се от гражданското общество, с изблика на самосъзнанието на нацията, с този страшен кървав, но все пак придобит опит от войната, със спирането на вашето "лятно настъпление" край Мариинка, с откъсването на Мариупол, с тодина и половина битки, с хитрост и смелост - но го унищожи. "Душата и тялото си ще оставим"3 - нали ви предупредиха. Предупредиха ви, нали?

Ами ето каква стана тя, господа. Това бе само първа серия. Да, тя в момента наистина свърши. Но втора серия непременно ще има. Можете дори да не се съмнявате. Ако територията не е в състояние да изгради своя собствена държавност - а вие не сте в състояние, защото сте като готвачки. След първа серия непременно ще дойде втора. И тя ще свърши едва тогава, когато украинската армия достигне своята граница. И възстанови там украинското знаме. А това непременно ще се случи. И ще се случи сравнително скоро. Ето тогава войната в Донбас наистина ще свърши. Чечня, за която толкова обичате да намеквате и напомняте, поне на това би могла да ви научи.

Или пък Владимир Путин. "Ние при никакви условия няма да участваме в никакви сухопътни операции в Сирия." Господа генерали! Нека някой от вас обясни на вашия Вървохен главнокомандващ, че той ВЕЧЕ участва в сухопътна операция в Сирия. Че в Тартус и Латакия вече се намират наши войски. Че създаването на бази и прехвърлянето на сили за тяхната охрана вече е войскова операция. Или той има предвид, че "ние няма да участваме в настъпателни сухопътни операции"? А... Ето каква била работата... "Войната е такова нещо, където покрай твоята воля я има още и волята на противника" - и по-нататък по текста, виж по-горе. Ако вие не участвате в настъпателна операция - други ще участват в настъпателна операция срещу вас.

Я да опитам да обрисувам ситуацията.

Сирия вече я бомбардират от 4 години. И САЩ, и Франция, и Турция, и всички, които не ги мързи. 4 години радикалните ислямисти мечтаят да се доберат до Големия Шейтан (САЩ), който ръководи всичко това. Но не можеш да се добереш до него. Защото Големият Шейтан е умен. Той е далече. Той не се приближава на разстояние един ответен удар. Той долита, бомбардира и отлита. И това адски дразни. Нагнетява обстановката и вдига градуса на истерията. Предизвиква желанието да убиеш някого в отговор. И ето че на една ръка разстояние, направо под носа, се появява Малкият Шейтан (ние) и казва: "Привет, момчета! Ето ме! Сега и аз ще ви бомбардирам! Ето базата ми, там има само 1500 души) Тя е само на 40 километра от вашите позиции! А, да, освен това ще подкрепям вашия най-заклет враг, ще нанасям удари по неподходящо място, ще разруша неподходящия град и още в първия ден ще убия мирни хора." Как мислите, какво ще стане в такъв случай?

В разбишканото гнездо на оси вкарахте малък контингент, до който може вече да се достигне с протягане на ръка, концентрирахте в една точка - в своята база, напрежението, което досега бе разхвърляно из няколко огнища по целия регион, дадохте блестящ идеологически мотив на джихадистите - дойдоха Малкият Шейтан заедно с ненавистния Иран, ето го нахлуването на друговерците в нашата земя!, създадохте точка на кристализдиране на джихада, точка на напрежение на войната за вярата, дадохте възможност на джихадистите да ви посочат с пръст и да кажат: "Ето го", и уверено, без да ви мигне окото, заявявате,: "Ние няма да участваме в сухопътни операции!" Боже мой! Откъде ви хрумна, че няма?

Погледнете още веднъж Чечня, която, както всъщност вече е ясно, така и не ви научи на нищо (научения материал би могла да го затвърди Украйна, но вие сте необучаеми). На 26 ноември 1994 г. разединените и воюващи една срещу друга на принципа "всеки срещу всеки" - абсолютно същото сега става и в Сирия - чеченски групировки моментално се обединиха срещу един общ враг, друговерците, дошли на тяхната земя, изгориха танкова колона  с екипажи на Кантемировската дивизия - която и стана този обединяващ фактор - обявиха джихад, след което войната се проточи 15 години. Откъде накъде смятате, че подобно нещо няма да се случи и сега?

Това вече се случва. Саудитците вече призовават за обединение срещу иранско(шиитско)-руското нахлуване. Представители на тяхното духовенство вече обявяват джихад. Да, те обявяват джихад постоянно и срещу всички, срещу които могат. Но проблемът е, че всичко е оттатък. Отвъд морето. Отвъд границата. На палубите на групата самолетоносачи. В базите в Турция. Някъде там, където не могат да бъдат достигнати. А вие вече сте тук. Където можете да бъдете достигнати. Поне може да се опита. И съобщения за обстрели на базата в Латакия вече започнаха да се появяват. Едва на четвъртия ден.

Да, вие сега планирате да въоръжите армията на Асад и да я изпратите в настъпление. А САЩ планират да въоръжат армия на опозицията и да я изпратят в настъпление на втори фронт. Ако се получи - ОК. А ако не излезе? А какво ще стане, мамка му, ако не излезе? Вие вече въоиръжавахте Царандой4 в Афжатнистан. Това помогна ли? Защо решихте, че сега всичко ще върви гладко и само по вашия сценарий?

ОК, дори да се получи - а после? Разгромявате "Ислямска държава" (ИД) - е,и? Какво следва? Продължаване на джихада, обявен от саудитците? Война срещу опозицията, подкрепяна от САЩ? Противостоене срещу целия свят? Втори Афганистан, още десет години война и ново разпадане на страната? В това, че при нужда Путин ще зареже Асад, без да се замисли, както и заряза Новорусия - дори не се съмнявам. Но заже и в този случай - какво следва?

Защо решихте, че щом сметнете плановете ви за изпълнени, а войната за свършила, точно така ще сметнат и всички наоколо?

Да, сега ви позволяват да се хвърлите докрай в тази война. С удоволствие ви позволяват, защото никой не иска да праща пехотата си в това гнездо на оси. И ако се намери другар, който сам, доброволно да прати там своите граждани - ОК, за Бога, никой няма да пречи. но коалицията, едва що сметне целите си за постигнати, просто ще прекрати полетите и край. Ще излезе от войната само с едно щракане на пръстите.

А вие? Как ще излизате вие от тази война? Как ще изтегляте своята база? Или няма? Това ли е целта - да се утвърдите с тази база? За пореден път да се изходите в обувките на янките в Близкия изток?

Тогава защо решихте, че в тази страна, която се разпада и не е сигурно, че ще съществува и по-нататък, няма да се наложи след това да пращате охрана за охрана на базата? След това охрана за охрана на охраната, след това ограничен контингент съветски войски, а после, без да забележим, всичко ще тръгне, както и преди. Защо решихте, че този път ще ви се размине без ковчези? Светът не е едноизмерен. Живеем в четириизмерна Вселена. Обяснете им го най-после.

----
1 Денис Пушилин е председател на Народния съвет на непризнатата Донецка народна република.

2 Съкращения на непризнатите Донецка и Луганска народни рпублики, създадени от сепаратистите в Източна украйна

3 Строфа от химна на Украйна

4 Царандой се наричаха войските на МВР на Афганистан по време на съветската инвазия.

----

* Авторът е руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Участвал е в двете войни в Чечня, а като кореспондент е отразявал войната в Южна Осетия. Препечатваме коментара му от неговия блок в сайта на радио "Ехото на Москва".