СИМОНА РУСЕВА 

“Доверието в марката “Фолксваген”, което сега и силно накърнено, трябва да се възвърне. Аз съм съвсем откровен и няма какво да крия – всичко това няма да ни се размине безболезнено”, заяви днес новият шеф на “Фолксваген” АД Матиас Мюлер.

Той се срещна с близо 22 000 заети в концерна в хале номер 11 в завода  във Волфсбург, където е и централата на VW. Тук работят 72 500 души от общо 600 000 в световен мащаб. От конвейрите във Волфсбург слизат по 830 000 автомобила годишно с известната марка, или поне това беше така досега.

На днешната среща с Мюлер много от присъстващите носеха транспаренти с надписи: “Ще се справим!” (по думите на канцлерката Меркел, че ФРГ ще се справи с бежанската вълна – б. р.) и “Серийно сплотени” (при серийното производство всичко е в синхрон – б. р.).

Матиас Мюлер наскоро пое "Фолксваген", предшественикът му Мартин Винтеркорн беше принуден да подаде оставка след избухването на скандала. Той тръгна от САЩ, където беше установено, че при близо 500 000 автомобила на тамошния пазар е бил монтиран софтуер, манипулиращ стойностите на вредните емисии при дизеловите автомобили на "Фолксваген". От концерна признаха, че това се отнася до общо 11 милиона коли, 8 милиона от които са продадени в държави от Европейския съюз, като само в Германия бройката е 2,8 милиона.

Разкритията разтърсиха из основи най-големия автомобилен концрен в Европа.

Огромна тежест легна върху плещите на Мюлер – да възвърне доверието в марката "Фолксваген" и да не допусне вътрешни трусове.

Днешната му среща с представители на заетите в концерна явно е целяла да внесе известно спокойствие.

Той застана на трибуната под бурните аплодисменти на множеството. Хората бяха облечени в предварително раздадени фланелки с надпис: "Един тим, едно семейство".

С такава се появи и шефът на отдел "Песонал".

Добрата новина за заетите беше, че засега няма да бъде съкратено нито едно работно място. Има и лоша – получаваните досега бонуси ще бъдат орязани, но не изцяло премахнати. Става въпрос предимно за 13-а заплата, която се получава на два пъти – за летния отпуск и по Коледа.

Мюлер изрече:

"Фолксваген е моето семейство" (той работи в концерна от 70-те години на миналия век, стигна до шеф на “Порше”, а сега и на целия концерн VW – б. р.). Това семейство ме свързва и с г-н Винтеркорн, на когото от тази трибуна благодаря за всичко, което той направи през изминалите три десетилетия за "Фолксваген" и за нашия концерн като цяло."


След тази любезност обаче Мюлер се дистанцира от стила на управление на предшественика си:

"На мен ми е позволено да отправям конструктивна критика на всички нива. Самостоятелните ходове не са моят стил. Аз съм известен с работата си в екип."

Винтеркорн се беше прочул като всевластен единак. Той създаде такъв работен климат, че преди време "Шпигел" го нарече "Северна Корея без трудовите лагери".

Мюлер не спести проблемите, пред окито е изправен "Фолксваген":

"Днес не може да се каже какви ще са последствията от скандала с манипулиращия софтуер. 6,5-те милиарда евро, които "Фолксваген" задели за третото тримесечие на годината, няма да са достатъчни. Длъжни сме да очакваме значителни наказателни глоби."

Мюлер беше пестелив на обещания. Сега трябвало да се преразгледат всички запланувани по-рано инвестиции.

В края на 2014 г. от концерна обявиха, че през следващите пет години  в нови модели и природосъобразни технологии ще бъдат вложени 85,6 милиарда евро и още 22 милиарда евро за нови заводи и продукти в Китай.

"Пред вас съм безкрайно откровен - предстои ни болезнен процес", заяви Матиас Мюлер при днешната си среща със заети във Волфсбург.