Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за служба "Военна информация". Това съобщи пред бТВ шефката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева.

Според нея мотивите за ветото не са "заради определена личност", а заради намаляването на кръга хора, които биха имали възможност да заемат тази позиция.

"Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо", каза тя.

На 1 октомври парламентът гласува, че начело на служба "Военна информация" може да стои само човек с висше военно звание, който е на действителна военна служба. А това означава, че сегашният началник Йордан Бакалов ще трябва да напусне поста, защото не отговаря на изискванията. Промените бяха предложени от БСП и подкрепени и от депутати от ГЕРБ.

Бакалов оглави военното разузнаване през май. Преди това беше вътрешен министър в служебното правителство на Георги Близнашки.

Лично премиерът Бойко Борисов призова президентът да върне текста.

От целия пакет закони за националната сигурност Плевнелиев ще упражни правото си на вето само върху този за военното разузнаване. Досега той отказа да върне текстовете от Закона за НСО, с който се дадоха съмнително широки полицейски правомощия на държавните охранители.

Катерина Захариева обяви още, че Плевнелев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), когато има наистина заплаха за националната сигурност.

"Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван, а по темата за отбрана беше преди няколко месеца... Партиите, които в момента призоваваха свикване на КСНС по тази тема, не бяха тогава част от решението и бяха тези, които не подкрепиха становището на КСНС", заяви Захариева и уточни, че става дума за "Атака".

Според Захариева институциите си изпълняват добре задълженията по отношение на бежанците и това не е повод за свикване на КСНС.

„Фактът, че няма проблеми с бежанците означава, че ние сме една от малкото държави, които изпълняваме европейските регламенти", каза шефката на президентския кабинет.