Европейският съюз подема кампания за връщане на имигранти, които пребивават нелегално в неговите държави членки.

Бюджетът на Съюза се очаква да поеме значителна част от 800 милиона евро разходи планирани от страните за целта, пише в чернова на заключения от Съвет на вътрешните министри, който е насрочен за утре в Люксембург.

„Европейският съюз и неговите държави членки трябва да правят повече за връщанията. Повишеният процент на връщанията трябва да служи като спирачка за незаконната миграция“, пише в проекта.

Той призовава Европейската комисия да предложи изменения в съществуващото европейско законодателство, за да отстрани пречките за връщането на нелегално пребиваващите в ЕС.

Според черновата Съветът на министрите иска Комисията да предложи всички забрани за влизане в ЕС и решения за връщане да се включват в Шенгенската информационна система – полицейска база данни, използвана от държавите членки на европейската зона без вътрешни граници.

Друго предложение е да се създаде регистър на всички преминавания на граници на граждани на страни нечленуващи в ЕС.

Документът приветства намерението на Комисията да използва Евродак – база данни от пръстови отпечатъци на влизащи в ЕС гражани на трети страни – за целите на връщането на нелегално пребиваващите.

От страните се очаква до края на тази година да създадат мрежа от национални точки за контакт и чрез тях да обменят информация с цел да улеснят отнемането на разрешителни за пребиваване „особено на мигранти с криминални досиета“.

„Трябва да се вземат всички мерки, за да се осигури ефективното връщане на нелегалните мигранти, включително като се използва задържане като легитимна мярка в краен случай“, пише в проектозаключенията.

Те приканват държавите да осигурят необходимите помещения за задържане на нарушителите.

В европейската гранична агенция Фронтекс ще се създаде бюро за връщанията и възможностите ѝ ще бъдат използвани максимално в рамките на съществуващия ѝ мандат, за да бъде в помощ на националните власти при връщането на нелегалните имигранти, се предлага още в черновата.

Очаква се в края на годината Комисията да предложи създаване на Сили да бърза намеса по връщанията в рамките на Фронтекс, които да се занимават с идентификацията, сътрудничеството с консулските служби на трети страни и организацията на връщанията.

Посочва се, че ЕС ще помага на страните извън него да създадат подходящи приемни центрове за бежанци в районите под миграционен натиск, където те да пребивават, докато стане възможно да се върнат в местата на своя произход. Това би дало правно основание на държавите от ЕС да връщат бежанци от трети страни, мотивирайки се, че те са безопасни.