Ако щете вярвайте - ИКЕА ще продава подвижни стени, с чиято помощ собствениците на малки жилища ще могат да използват по-пълноценно пространството, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

През последните две години търговецът на мебели е направил два концептуални апартамента с това решение в Малмьо, Швеция, и събира информация за това как те са променили живота на обитателите им. Решението е с "плаващи стени", които висят на около 2,5 см над земята и са окачени на разположени на тавана релси. Подобни системи се използват в конферентни зали за преграждане на помещенията.

По мнение на един от собствениците на такъв апартамент, с подвижната стена той имал чувството, че "жилището му е нараснало с 20 кв. метра".

"Имаме сериозни планове за подвижните стени, но те не са още готови за продажба, защото трябва да бъдат тествани за безопасност, а и да направим начина им на инсталация по-достъпен", казва Микаел Идхолм, ръководител на изследователския отдел на ИКЕА. Но той смята, че до 3 години подобен продукт може да бъде пуснат на пазара.