Германия е попречила за приемането на България в Шенген, което преди ден беше отложено за разглеждане през декември, казва вицепремиерът Меглена Кунева.

"До преди 3 дни имахме решение, с което България влиза в Шенген – заедно с Румъния, първо по въздух, а после по суша. За първи път подобно решение се появява на масата, като единствено опасенията на Германия са довели до оставането ни извън зоната за свободно пътуване", обясни Кунева пред Би Ти Ви.

Вицепремиерът обясни, че първоначално 8 страни са били против приемането ни в Шенген. Последно в хода на преговорите традиционни противници на членството на България като Холандия и Финландия са минали на нашата страна, но Германия, където има най-силен миграционен натиск, не си е променила позицията.

Така първоначално Румъния, а после и България поискала гласуването да бъде отложено, защото дори и при една страна "против", приемането в Шенген няма да стане.

Кунева е категорична, че страната ни трябва да влезе в Шенген.

„От 2007 г. сме вложили много средства, за да бъдат нашите граници оборудвани по шенгенски образец”, казва тя, допълвайки, че непрекъснато се повишават техническите изисквания, като в момента на практика се държим като шенгенска страна без да сме такава и това е "вредно и опасно".