Германският канцлер Ангела Меркел и папа Франциск са сред фаворитите за Нобелова награда за мир за 2015 г., пише в. "Гардиън".

Лауреатът ще бъде обявен в петък и така ще бъде сложен край на тазгодишните спекулации и залози. Опитът от предишните години обаче показва, че залаганията са ненадеждни. Норвежкият Нобелов комитет отдавна е доказал, че е защитен срещу изтичане на информация. Той е загадъчен и често поднася изненади като например награждаването на Барак Обама само няколко месеца след заемането на поста през 2009 г. и на ЕС през 2012 г.

Освен това, тази година в Комитета в Осло бе извършен безпрецедентен "преврат". През март председателят му Турбьорн Ягланд, който е от опозиционната Трудова партия, бе уволнен от управляващите десница и заменен от Каси Кюлман Фиве - бивш лидер на Консервативната партия.

Каси Кюлман Фиве оглави след "преврат" Нобеловия комитет в Осло.

Така че поне в Норвегия решението на Комитета, което ще бъде обявено утре, ще бъде гледано особено внимателно дали не е повлияно от политическото махало.

Ето някои от фаворитите за тазгодишната Нобелова награда за мир.

 

Папа Франциск

 

Аржентинският свещеник излезе в челната редица, след като през декември 2014 г. се разбра за ключовата роля на Ватикана във възстановяването на отношенията между Куба и САЩ. Други плюсове са успешните му посещения в двете страни през септември и ентусиазираната му подкрепа за социалната справедливост и борбата с климатичните промени.

Шансовете му се увеличават заради голямата му популярност, дружелюбното му поведение и гъвкавостта при интерпретирането на някои католически догми като забраната за ръкополагане на женени свещеници. Имиджът на папата леко пострада заради срещата му с чиновничката Ким Дейвис от щата Кентъки, която се превърна в икона за твърдолинейните религиозни дейци в САЩ заради отказа й да издаде брачни свидетелства на хомосексуални двойки.

От друга страна, стана ясно, че в САЩ Франциск е приел на аудиенция еднополова двойка. В Норвегтия трудно ще възприемат факта, че той се придържа към линията на Ватикана по въпроса за ролята на жените. А скандинавската страна е сред световните лидери в еманципацията на нежния пол.

Лауреатът ще бъде обявен в сградата на Норвежкия Нобелов институт.

 

Ангела Меркел

 

Германският канцлер стана фаворит на букмейкърите съвсем наскоро, след като отвори вратата на страната си за бежанци. Това решение може да осигури безопасно място за над 800 000 души, бягащи от конфликта в Сирия и други войни. Това бе драматичен жест, който показа неадекватните действия на повечето европейски лидери и предизвика покъртителни сцени на железопътните и автобусните гари, след като германците приветстваха новодошлите.

Освен това Меркел е от същия политически лагер, от който е Каси Кюлман Фиве, председателката на Норвежкия Нобелов комитет. Минус за канцлера обаче е напрежението, което нейната политика на отворените власти създаде сред правителствата на отделните германски провинции, подслонили бежанците.

Влаковете от Австрия бяха спрени, а на някои места бе въведен граничен контрол, за да бъде овладян притокът на мигранти. Така Меркел премина в защита.

Гърция едва ли ще бъде във възторг, ако тя стане нобелист, защото се оказа от лошия край на нейната склонност към финансови икономии. Същото важи и за редица мигранти от Балканите, които сега са заплашени с депортиране и намалени социални помощи.

 

Джон Кери и Мохамад Джавад Зариф

 

Преди бежанската криза в Европа да достигне своя пик през лятото, държавният секретар на САЩ и иранският външен министър изглеждаха сигурни фаворити за наградата. За над две години интензивна дипломация двамата изработиха сделка за ядрената програма на Иран, която мнозина считаха за невъзможна.

В течение на безбройни и безкрайни нощи в редица европейски градове Кери и Зариф - представители на две враждуващи държави, прекараха повече време заедно, отколкото с който и да било друг официален служител. Те превъзмогнаха огромната техническа сложност на проблема и яростната опозиция в родните си страни.

Споразумението бе подкрепено от Съвета за сигурност на ООН и оцеля при критични дебати в парламентите във Вашингтон и Техеран. То бе победа на силната дипломация и привържениците му твърдят с известно основание, че е предотвратило още една война в Близкия изток, както и че е успех в борбата срещу разпространението на ядрени оръжия. От друга страна, сделката тепърва трябва да бъде приложена и тя продължава да бъде обект на яростна атака от страна на републиканците в САЩ и правителството на Израел.

Много ще зависи от това дали новото мнозинство в Норвежкия Нобелов комитет няма да се притесни да даде още една награда на администрацията на Баракс Обама.

 

Муси Зерай

 

Муси Зерай.

Този свещеник от Еритрея създаде "горещи точки" за бежанци от своята и други страни, които попаднаха в беда по време на опасното си пътуване към Европа. Той създаде център за повиквания, в който могат да постъпват обаждания от Северна Африка и Италия за бедстващи лодки с мигранти в Средиземно море.

Муси Зерай се превърна в закрилник на бежанците, оказали се в лоши условия и враждебна среда на повечето места в Европа. Ако Нобеловият комитет търси "герой на всички", Зерай може да отговори на критериите, смята "Гардиън". Във вторник букмейкърската къща "Пади Пауър" заложи на двама кандидати - еритрейския свещеник и Международната кампания за унищожаване на ядрените оръжия. Залозите са 6/1.

 

Дени Муквеге

 

Дени Муквеге.

Гинекологът от ДР Конго е под наблюдението на Норвежкия Нобелов комитет от няколко години насам заради своята всеотдайна работа с жертвите на изнасилвания в родната му страна. Почти винаги докторът действа съвсем сам. През 2014 г. той бе удостоен от Европарламента с наградата "Сахаров" за защитата на човешките права. "Дали следващата му награда не би могла да бъде Нобеловата?", пита "Гардиън".

 

Виктор Очен

 

Виктор Очен.

33-годишният младежки активист е оцелял от постоянния конфликт в Северна Уганда. Той преживя отвличането на брат си от бунтовници от Господната армия на съпротивата. Очен създаде Мрежата "Младежка инициатива", която да работи с пострадали от конфликтите деца и да им позволи да се възстановят от травмите си.

И така, кой е следващият Нобелов лауреат за мир? Ще разберем утре.