В момента Турция спасява Европа и лично нас от бежанците. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде "Фокус". Той допълни, че Турция полага огромни усилия, а турският президент Реджеп Ердоган е декларирал ясен ангажимент за по-нататъшните си действия за справянето с бежанската вълна.

Борисов коментира и предстоящото посещение на шефа на Европейския съвет Доналд Туск. Той изтъкна, че се спазва традицията председатели на Европейския съвет да идват всяка година в България.

"Доналд Туск ми е добър приятел, 5 години бяхме премиери заедно. Варна я обича, а и е морска столица, затова така решихме", заяви той във връзка с мястото на срещата, която ще бъде в "Евксиноград".

И призна, че основна тема на разговорите също ще бъдат бежанците, конфликта в Сирия.

"Самата Европа виждате, че търси бързи решения. Надявам се, че Европа се окопитва като действия. С това, което се случва в Сирия, нищо добро не ни очаква, защото там войната тече с пълна сила и ако не се намери решение и то бързо, в скоро време няма как бежанската вълна да спре", добави Борисов.

Премиерът коментира и вътрешнополитически теми. Той заяви, че не се меси в изборите, но все пак ще снеме доверието от кандидат-кмет на ГЕРБ, ако се разбере, че е купувал гласове. Според Борисов обаче твърденията, че кандидат-кмета в Перник Вяра Церовска е замесена в такива действия не са верни.

"Няма да стане така, както са си го замислили с компромати", убеден е Борисов. Пуснатият запис е от миналогодишните евроизбори и става дума за застъпници, уточни той.